Vandemoortele zet cobot in voor belading van afvullijn

18 juni 2021
Case
Peter ten Haaf

Om efficiënter te produceren kiest Vandemoortele onder meer voor automatisering en heeft al ervaring opgebouwd met industriële robots. Cobots waren tot nog toe onbekend terrein en daar wilde het bedrijf verandering in brengen. Daarom nam het deel aan de gebruikersgroep van het project ColRobFood, dat de inzet van cobots in de voedingsindustrie onderzoekt en aan bedrijven de mogelijkheid biedt voorstellen in te dienen voor proofs-of-concept.  

Vandemoortele wilde nagaan of het mogelijk was aan het begin van de twee afvullijnen voor margarine de machine te laden met lege vlootjes, een taak die een operator nu tussen andere taken door uitvoert. 

Testopstellingen en implementatie

Sirris zette in haar applicatielabo een testopstelling op. Hoewel nog niet geheel foutloos, toonde de test aan dat er voldoende potentieel met een cobot is voor de toepassing die Vandemoortele wilde automatiseren. 
Met deze informatie ging Vandemoortele op zoek naar een partner die de oplossing verder kon uitwerken en implementeren. Deze vond het bedrijf in het Oost-Vlaams integratiebedrijf KoMotion. KoMotion bouwde op basis van de input van Sirris een nieuwe testopstelling in eigen atelier. Daarna werd de opstelling uitgetest in de fabriek van Vandemoortele. Hierna volgde de implementatie op een van de twee afvullijnen. 

Ook was er oog voor de veiligheid: in samenwerking met Pilz, specialist in veilige automatiseringstechniek, werd een scanner bij de cobot geplaatst en werden toegangszones rond de cobot aangebracht.

Ondertussen is de cobot operationeel en wordt overwogen de tweede lijn ook van een cobot te voorzien, zodat één operator voldoende is om beide lijnen met lege vlootjes te bevoorraden. Doordat de operator door de cobot wordt geholpen, kan aan een hogere afvulsnelheid worden gewerkt, wat het uiteindelijke doel van Vandemoortele was.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be