Sirris ontwikkelt fixatiecoating voor kiezels in opdracht

15 april 2020
Case
Patrick Cosemans

Gra-fix stapte naar Sirris met het idee om grind op opritten en tuinpaden door middel van een coating te fixeren, om te voorkomen dat kiezels zich verspreiden of sporen worden gevormd. Na het ontwikkelingstraject, wenst gra-fix het fixatieproduct aan te bieden via doe-het-zelfzaken en bouwbedrijven.

Om een plaats te hebben tussen tuin- en bouwproducten moest het product gebruiksklaar of als concentraat aangeboden worden, eenvoudig aan te brengen zijn via een handsproeier en milieuvriendelijk zijn. Tevens dient het product de toplaag van het grind te fixeren zonder te diep in de ondergrond te dringen, moet het snel drogen en dient het natuurlijke uitzicht van de kiezels te worden bewaard.

Geoptimaliseerde formulering

In samenwerking met Sirris werd een geschikt bindmiddel geselecteerd dat door middel van co-solvent en additieven geformuleerd werd tot een geschikt eindproduct. Tijdens het optimalisatieproces werd rekening gehouden met belangrijke parameters, waaronder benatting, vloei, glans, viscositeit, verbruik, ...

Om de mechanische sterkte te controleren, werden veldtesten uitgevoerd door Gra-fix. Na de laatste aanpassingen in formulatie werd Gra-fix door Sirris in contact gebracht met een coatingproducent die de productie van Gra-Fix voor zijn rekening zal nemen.

Het product zal binnenkort op de markt verschijnen.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be