Sirris investeert 5,5 miljoen euro extra in GenAI en drie gloednieuwe testomgevingen

Press
Marie-France Rousseau

Sirris boost al 75 jaar  de competitiviteit van de Belgische technologische industrie  met de modernste technologieën  

Sirris, het innovatiecentrum voor de technologische industrie in België, investeert dit jaar liefst 5,5 miljoen euro extra in kennis en infrastructuur, bovenop haar jaarlijkse investeringen. Een aanzienlijk deel daarvan - 4 miljoen - gaat naar de  bouw van drie gloednieuwe industriële demonstratie- en testomgevingen in de labo’s van Kortrijk, Genk en Charleroi. Het resterende 1,5 miljoen euro gaat naar onderzoek en ontwikkeling van GenAI. Met de extra investeringen wil Sirris de Belgische industrie nog beter bijstaan om het hoofd te bieden aan de ongeziene uitdagingen op het vlak van energietransitie, digitalisering en GenAI. “Onze missie om bedrijven competitiever te maken via technologische innovatie is na 75 jaar actueler dan ooit. We helpen bedrijven om via kennis en technologieadoptie drie jaar voorsprong te houden op de markt en dus sterk competitief te blijven,” luidt het. 

Sirris blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. Sinds haar oprichting door Agoria op 23 april 1949 stond het technologiecentrum mee aan de wieg van tal van succesvolle technologische innovaties bij haar klanten. Denk aan de ondersteuning van Sonaca bij de numerieke besturing van de machines die de eerste onderdelen maakten voor Airbus in de jaren ’70 en de ondersteuning van Arcomet bij de ontwikkeling van de eerste zelfmonterende kranen in de jaren ’90. Ondanks de vele jaren op de teller, is Sirris actiever en ambitieuzer dan ooit. 

“De verschillende opeenvolgende crisissen en de geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat steeds meer Belgische productiebedrijven hun toeleveringsketen terug naar Europa willen halen. Dat kan alleen als ze hun productieprocessen competitiever, groener en energiezuiniger maken met behulp van de meest moderne technologieën. Kmo’s hebben zelf onvoldoende tijd en middelen om de steeds snellere technologische evoluties op te volgen en in te schatten welke innovaties ze best uitvoeren. Daarin maakt Sirris het verschil. Dankzij de verzamelde knowhow en industriële testomgevingen hoeft een innovatietraject geen maanden te duren of onnodig veel geld te kosten. Soms volstaan vijf dagen om tot een baanbrekende industriële innovatie te komen en zo werk te verschaffen aan honderden mensen.”  

Zélf experimenteren met modernste technologieën

Om de 75ste verjaardag in de verf te zetten, investeert Sirris dit jaar nog eens  4 miljoen euro extra in gloednieuwe industriële demonstratie- en testomgevingen. Die komen in haar labo’s in Kortrijk, Genk en Charleroi. Vanaf december zullen kmo’s uit de Belgische maakindustrie er zélf kunnen experimenteren met de modernste maaktechnologieën.

“Deze sterke investeringen maken het mede mogelijk om de ambities van Sirris te realiseren. We willen tegen eind 2025 elk jaar zo’n 1.350 innovatietrajecten realiseren (+10%) en 300.000 contactmomenten organiseren met bedrijven in de sector. We breiden daarom ons expertenteam het komende jaar verder uit met 20 nieuwe krachten tot 190 in totaal.”
Herman Derache, Managing Director van Sirris

Voorsprong van 3 jaar op de markt

De experten van Sirris zullen bedrijven ook de komende jaren begeleiden in nieuwe domeinen zoals groene energie, cybersecurity en circulaire productie. Maar ook op het vlak van AI steekt het een stevig tandje bij, met 1,5 miljoen euro extra investeringen in 2024. Dit moet het mogelijk maken om  bedrijven uit de technologische sector goed drie jaar voorsprong te bieden op de markt. 

“Sirris volgt alle technologische vooruitgang op de voet, lang voordat het grote publiek er kennis mee maakt. Zo stond onze visie op de Factory of the Future al in 2012 op punt, lang voor Duitsland het begrip Industrie 4.0 lanceerde. We investeerden er de afgelopen 14 jaar al zo’n 50 miljoen euro in. Ook rond circulaire economie (5,5 miljoen euro) en de energietransitie (12 miljoen euro) werken we al ruim een decennium en zetten we al vele bedrijven op weg. Dit jaar leggen we een extra focus op AI, dat in een rotvaart vele versnellingen hoger schakelt. Al sinds 2013 volgen we het industrieel potentieel ervan en investeerden we - meestal samen met innoverende bedrijven - al zo’n 14 miljoen euro in AI. Daar komt dit jaar nog eens 1,5 miljoen euro extra bovenop.”
Jeroen Deleu, Director Strategy & Corporate development van Sirris

Innovatiedruk op kmo’s neemt toe

Opvallend: België staat sinds kort op nummer 1 in Europa op het vlak van R&D-investeringen. Toch blijft er veel werk over om de kmo’s in ons land mee op de kar te krijgen van innovatie en de implementatie van nieuwe technologieën te versnellen zonder de risico’s te verhogen. 

“In België hebben we nog veel werk op de plank om het gebruik van nieuwe technologieën te versnellen. Zeker bij kmo’s, die goed 80% van de bedrijven in België vertegenwoordigen. Zij hebben meer behoefte aan extern advies dan grote bedrijven die eigen R&D- en engineering afdelingen hebben. Bedrijven die een beroep doen op Sirris zien hun toegevoegde waarde aan de Belgische economie stijgen met een factor 5 vergeleken met het gemiddelde. Daar zullen onze gloednieuwe testomgevingen en onze extra investeringen in GenAI zeker bij helpen.” 
Herman Derache, Managing Director van Sirris

Vijf mijlpalen in 75 jaar Sirris

Dat Sirris tot op vandaag een belangrijke rol heeft gespeeld in de innovatie van de Belgische maakindustrie blijkt uit volgende vijf grote mijlpalen van de voorbije 75 jaar.

  1. De eerste CNC-machine (Computer Numerical Control) van België, een geautomatiseerde machine die wordt aangestuurd door een computerprogramma werd eind jaren zestig gedemonstreerd bij Sirris in Leuven
  2. De eerste additive machine, zeg maar 3D-printer van België, stond in Luik bij Sirris in 1990 
  3. Pionier op het vlak van professionele software engineering in de industrie, vanaf het begin van de jaren 2000
  4. Eerste experimenten met AI in een industriële context, vanaf 2009 in Brussel
  5. Voortrekker op vlak van ‘de fabriek van de toekomst’, met de publicatie van haar visie in 2012, een referentie in Europa

Context oprichting in 1949

Sirris werd opgericht door Agoria gebruikmakend van de Besluitwet De Groote van 1947. Deze Wet liet sectorfederaties toe om collectieve centra op te richten vanuit de visie dat de meeste technologische uitdagingen in een sector collectief van aard zijn, en dus gemeenschappelijke know-how vereisen voor die bedrijven. Op heden zijn de verschillende collectieve centra, zoals Sirris, die actief zijn in hun respectievelijke sectoren, verenigd als Innovaders (www.innovaders.be)

 

Herman Derache
Jeroen Deleu

 

 

 

Auteurs

Profile picture for user marie-france.rousseau@sirris.be
Marie-France Rousseau

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be