Proof of concept baant de weg voor succesvolle slimme producten

17 november 2021
Anna Hristoskova
Annanda Rath
Nicolás González-Deleito

Met slimme geconnecteerde producten kunnen we de werking en het onderhoud optimaliseren, de veiligheid garanderen, de kosten drukken, duurzamer gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen, enz. Door hun ontwerp evolueren slimme geconnecteerde producten sneller dan hun klassieke tegenhangers. Ook uw bedrijf kan, met wat hulp van Sirris, voordeel halen uit het 'slim maken' van uw productaanbod.

De trend van het connecteren en 'slim maken' (smartification) van producten lijkt niet meer te stuiten. Slimme geconnecteerde producten zijn overal om ons heen: slimme verlichting, thermostaten en huishoudapparaten, duurzaam gebouwbeheer, oplossingen voor slimme steden, geconnecteerde health trackers, energie- en wateroplossingen, autonome drones, AGV's, slimme brillen, noem maar op. De lijst is eindeloos en wordt alsmaar langer.

De belangrijkste motor voor de toenemende connectiviteit en smartification van producten? Het feit dat heel wat technologieën volgroeid zijn en beschikbaar geworden zijn voor industrieel gebruik. Denk maar aan draadloze communicatie (BLE, LoRa, 5/6G…) voor het internet der dingen, energie-efficiënte sensoren met een hoge rekenkracht, die edge computing mogelijk maken, of nog AI en geavanceerde data-analyse, waardoor relevante kennis uit ruwe sensorgegevens kan worden geëxtraheerd.

Proof of concept

Nieuwe technologieën brengen nieuwe uitdagingen en risico's met zich mee. Er bestaat echter een kloof tussen het voornemen van een bedrijf om een product te connecteren en slim te maken, en het eerste minimum levensvatbaar product (MVP). Vóór de bouw van het eerste MVP moeten keuzes worden gemaakt met betrekking tot de relevante en geverifieerde technologieën, het experimenteel platform, de opstelling, het businessmodel, de juridische aspecten... Sirris kan u helpen deze kloof te overbruggen met proofs of concept.

Dankzij proofs of concept kunt u experimenteren met specifieke technologieën en geselecteerde omgevingen, onverwachte gedragingen en kwetsbaarheden aan het licht brengen, en mogelijke commerciële kansen afbakenen. Kortom, met een proof of concept vermijdt u roekeloze risico's, geld- en tijdverlies.

Bij een proof of concept voor slimme en geconnecteerde producten zijn tal van verschillende expertisedomeinen betrokken: digitale productstrategie, software-engineering, data-analyse & AI, embedded systemen, productontwikkeling. Net daarom is multidisciplinariteit de sleutel tot succes. Sirris biedt u de deskundige kennis en infrastructuur die u nodig hebt om uw proof of concept te ontwikkelen.

Van businessidee tot slim product

Als productbouwer kunt u met slimme producten vele waardevolle richtingen uit, maar op welk idee wil uw bedrijf inzetten? En hoe vermijdt u dat uw innovatie in een slim product meer gaat kosten dan opleveren? Stel ons uw vragen of lees meer over hoe anderen het slim aanpakken op onze website.

Auteurs

Profile picture for user nicolas.gonzalez@sirris.be
Nicolás González-Deleito
Contact

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be