Productielogistiek 4.0 in een stroomversnelling, ook in uw bedrijf?

Filiep Vincent
Peter Paulissen

Onze bevraging bij productiebedrijven gaf het in 2019 al aan en sindsdien werd het almaar duidelijker: automatisering in productielogistiek (met AMR’s en AGV’s) is een hot topic voor bedrijven en zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen. Sirris houdt niet alleen de vinger aan de pols, maar onderzoekt en test ook actief de mogelijkheden van deze vormen van automatisering. En daar kunt u de vruchten van plukken!

De automatisering van productielogistek via het gebruik van AMR’s en AGV’s kan een oplossing bieden voor de huidige en toekomstige uitdagingen. Eind 2019 lanceerde Sirris een online bevraging rond logistiek in productie. Tijdens de bevraging werd ingezoomd op de typische logistieke problemen en uitdagingen die maakbedrijven ondervinden, en dit zowel op de productievloer als in het magazijn. Meer dan 100 bedrijven uit de brede maakindustrie namen deel. Uit de enquête kwam duidelijk naar voor dat logistieke activiteiten een groot aandeel vertegenwoordigen in productie, dat alle operatoren in productie wel op een of andere manier bezig zijn met (voorziene en onvoorziene) logistieke activiteiten en dat operatoren regelmatig moeten wachten aan hun werkposten op ontbrekende materialen, waardoor ze kostbare tijd verliezen en met gevolgen voor productie.

Gezien de hoge loonkost en de moeilijkheid om geschikte productieoperatoren te vinden, is het belangrijk dat de operatoren zoveel mogelijk ontlast kunnen worden van logistieke activiteiten. Binnen het Europese Trinity-project onderzocht Sirris samen met Altachem en Flagstone de mogelijkheden met autonome mobiele robots (AMR’s) en automatisch geleide voertuigen (AGV's) in productie. Na een eerste demo in het labo van Sirris in Diepenbeek verhuisde de opstelling naar projectpartner Altachem, waar een tweede demo in een echte productieomgeving kon plaatsvinden. Ondertussen is een nieuw project rond dit topic al in volle voorbereiding en ook dat kan rekenen op heel wat interesse. De opgebouwde kennis presenteren we op events, zoals als masterclasses. Zo kan Sirris bedrijven steeds beter en efficiënter helpen met studies in de haalbaarheid van AMR’s en AGV’s in hun productie.

 

 

 

 

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be