Stirruo

Polymar vervaardigt stijgbeugels uit multimaterialen

14 juni 2019
Case
Bart Teerlinck

Polymar is specialist in kunststoffen, maar wilde zijn aanbod voor de paardensport verruimen met producten uit multimaterialen. Voor materiaaltests en begeleiding kon het bij Sirris terecht.

Familiebedrijf Polymar, gevestigd in Nijvel, is gespecialiseerd in het spuitgieten van thermoplasten en evolueerde in de loop der jaren tot een vooraanstaande speler in zijn vakgebied dankzij de talrijke referenties die de onderneming verworven heeft in uiteenlopende sectoren, waaronder bestanddelen voor de elektronica, biomedisch materiaal, ruitersport, design, de automobielsector, de bouwsector en de voedingsindustrie.

Stijgbeugels

Voor de ruitersport heeft Polymar een eigen productrange ontwikkeld onder de merknaam Compositi. Het bedrijf introduceerde al enkele innovaties. Om de goede productkwaliteit te kunnen garanderen, doet Polymar een beroep op Sirris voor sterkte- en vermoeiingstesten. Sirris stond niet alleen in voor verschillende materiaaltests in de testlabo's om bestaande en nieuwe producten te verbeteren, ook begeleiding en advies werd geboden bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Multimaterialen

De nieuwe stijgbeugels kennen een ander ontwerp en ook de materiaalkeuze werd aangepast. Zo werd er geopteerd voor een combinatie van kunststof en metaal, om de sterke eigenschappen van beide materialen te kunnen benutten. De knowhow van Polymar lag echter voornamelijk in kunststoffen, terwijl die rond metaal eerder beperkt was. Sirris bleek de geschikte partner omdat het in beide domeinen expertise in huis heeft en over de nodige (test)infrastructuur beschikt.

Concreet werden producten ontwikkeld met een kern uit metaal, waarrond kunststof zit. Samen met Polymar zal gekeken worden hoe de aanhechting tussen de metalen inserts en de kunststof te verbeteren. De metalen inserts worden via spuitgieten met kunststof worden bekleed, om de synergie tussen vormgeving en sterkte tot stand te brengen. Zo kunnen de sterkte van het metaal en het veervermogen van de kunststof gecombineerd worden, met als doel het comfort en schokabsorptievermogen in de producten te integreren en te verbeteren.

De nieuwe stijgbeugels werden veelvuldig getest en geoptimaliseerd alvorens ze met succes op de markt werden gelanceerd.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be