Kwaliteitstesten voor aluminium tentframes van Alpinter

14 juli 2020
Hilde Krikor
Kurt Beghyn

Alpinter is een specialist in de ontwikkeling en productie van tenten en hulpgoederen voor humanitaire doeleinden. Aangezien de tenten vaak bestemd zijn voor gebieden met veeleisende klimatologische omstandigheden, hanteert Alpinter een policy van continue en proactieve kwaliteitstesten van zijn eindproducten. Bij de ontwikkeling van een nieuwe, high performance multifunctionele tent werd de aluminium legering voor het frame onderworpen aan uitgebreide testen.    

Alpinter levert onder meer tenten en andere hulpgoederen aan nationale en internationale ngo's, VN-organisaties en overheidsinstanties van over de hele wereld. De tenten worden ingezet om onderdak te bieden aan slachtoffers in gebieden die getroffen zijn door conflict of natuurrampen en moeten dus voldoen aan zeer stikte kwaliteitsnormen. De producten  worden daarom regelmatig en intensief getest om te garanderen dat ze weerstaan aan natuurelementen als wind, regen, sneeuw, ... Belangrijk hierbij is dat het aluminium in de tentstructuren over een bepaalde minimumsterkte beschikt.

Gegarandeerde eindkwaliteit

Voor een nieuw tentconcept - de XPERT High Performance Tent, ontwikkeld in 2019 - wilde Alpinter de sterkte van het aluminium frame en het type legering van een nieuwe leverancier controleren. Voor de karakterisering van de aluminiumlegeringen klopte Alpinter daarom aan bij het Sirris testlabo voor materialen in Zwijnaarde. Sirris kon voor de onderneming de nodige testen uitvoeren als neutrale testinstantie.

Traject kwaliteitstesten

De experts van het kwaliteitslabo testten de treksterkte op de door Alpinter aangeleverde stalen van de buisstructuur van de aluminium kaders van het nieuwe tentenconcept, met typische afmetingen van 24 m² tot 72 m².  Aan de hand van deze trekproeven kon nagegaan worden of het aluminium de juiste thermische behandeling had gekregen en het juiste materiaal geleverd werd.

Het volledige traject verliep vlot, waarbij de doorlooptijd vijf werkdagen bedroeg en een gedetailleerd rapport met testresultaten kon worden geleverd. Uit de analyses bleek een afwijking met de treksterktewaarde van het materiaal van een van de leveranciers. Aan de hand van het testverslag kon Alpinter de nodige aanpassingen laten uitwerken. Zo zorgt Alpinter er proactief voor dat ook in de toekomst de performantie van zijn tenten gegarandeerd blijft.

Wilt u ook zeker zijn dat de gebruikte materialen in uw producten over de juiste kwaliteit beschikken? Wilt u kwaliteitstesten voor uw nieuw product uitvoeren?
Neem alvast een kijkje op onze website of neem contact met ons op
.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be