Kautex gaat voor CO2-vriendelijkere aanpak van verpakkingen

31 augustus 2021
Patrick Cosemans

Producent van brandstofsystemen Kautex wilde een nieuw, duurzaam concept ontwikkelen voor de retourverpakking van zijn producten. Stap voor stap kon het tot enkele mogelijke alternatieve verpakkingsconcepten komen.

Kautex is producent van brandstofsystemen, volledig uit kunststof, voor de automotive-industrie. De onderneming trad in 2020 toe tot het selecte gezelschap van maakbedrijven die een Factory of the Future Award in de wacht konden slepen voor hun doorgedreven inzet op moderne productietechnologieën en digitalisatie.

Eind 2020 kwam Kautex naar Sirris met de vraag om te helpen een nieuw, duurzaam concept te ontwikkelen voor de retourverpakking van de brandstoftanks. De huidige verpakkingen zijn zeer zwaar en groot. Het nieuwe concept zou CO2-vriendelijker moeten zijn, aangezien er maar één vrachtwagen zou nodig moeten zijn om te retourneren, in plaats van vier. 

Brandstoftanks van Kautex en de verpakkingsopstelling

Stapsgewijze aanpak

Sirris begeleidt dergelijke projecten aan de hand van verschillende workshops. In een eerste workshop worden alle praktische gegevens en conceptideeën verzameld. Nadat Sirris het voorbereidende werk verzorgde, werd vervolgens samengezeten met werknemers uit het bedrijf die verschillende functies hebben en elk vanuit het eigen perspectief op het product waardevolle input kan leveren. Sirris overloopt samen met de werknemers verschillende alternatieve verpakkingsmethoden en -concepten, waarbij de voor- en nadelen van de verschillende systemen of deelsystemen geanalyseerd worden, ieder vanuit zijn eigen expertise. Op basis van de resultaten van deze workshop kwamen drie concepten in aanmerking en werden acties gedefinieerd waarmee Kautex meteen aan de slag kon.

In een afsluitende workshop werd dieper in gegaan op de drie concepten. Informatie die in tussentijd bekomen werd, vulde de reeds opgebouwde kennis aan, om op die manier tot een prioriteitenlijst te komen voor de verschillende concepten. Voor elk van de concepten werd een stappenplan opgesteld en bijkomende informatie over partners gedeeld die Kautex in staat stellen om zelf het alternatieve verpakkingsconcept verder uit te werken.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be