Het potentieel van functionele oppervlakken, nu gebundeld in e-book

Olivier Malek
Patrick Cosemans

Functionele oppervlakken geven producten een toegevoegde waarde, waardoor die concurrentieel sterker staan. Deze kunnen bereikt worden via coatings, structureren of een combinatie van beide technieken. De mogelijkheden zijn enorm. Sirris toont u dit potentieel in een nieuw e-book dat u nu kunt downloaden.

Onze Belgische maakbedrijven ervaren meer en meer druk door concurrentie uit lagelonenlanden en de steeds strengere eisen van hun klanten. Deze trends dwingen de bedrijven naar nieuwe manieren uit te kijken om hun activiteiten ten gelde te maken en vaker slimmere, digitale en geconnecteerde productieprocessen te gebruiken. Ten slotte is het ook zeer belangrijk producten te maken die een hoge toegevoegde waarde hebben en dus aantrekkelijk zijn op de internationale markt.

Heel wat producten halen een groot deel van hun functionele eigenschappen uit de manier waarop hun oppervlakken de interactie aangaan met hun omgeving. Het materiaal waaruit een onderdeel gemaakt is, is slechts in beperkte mate in staat dit soort oppervlaktefunctionaliteit te creëren en vaak wordt de materiaalkeuze gedomineerd door de mechanische vereisten die aan het stuk worden gesteld. Verschillende sectoren kennen bovendien verschillende noden en hebben elk hun typische verwachtingen van producten. Zo is een antibacteriële werking typisch voor medische instrumenten, terwijl voorwerpen gebruikt in koude klimaten gebaat kunnen zijn met een ijswerend oppervlak.

Om de waarde van een product te maximaliseren, is het noodzakelijk om het de gewenste oppervlaktefunctionaliteit toe te kennen. Hiervoor bestaan er twee courant gebruikte mogelijkheden: het aanbrengen van een ander materiaal in een dunne oppervlaktelaag (coatings) en het structureren van het oppervlak (texturen).

Voor elke nood een oppervlak

Om u te informeren en inspireren heeft Sirris een e-book samengesteld met heel wat toepassingsvoorbeelden van functionaliteiten en functionele oppervlakken die een toegevoegde waarde leveren. De voorbeelden vertrekken van typische behoeften die bestaan in verschillende markten en sectoren, waaronder: gezondheidszorg, consumentengoederen, klimaat, ... Dit als een eerste stap om zelf met deze technologieën aan de slag te gaan op uw eigen producten en deze zo naar een hoger niveau te tillen.

Dit inspirerende e-book kunt u nu downloaden!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be