welding

Geaccrediteerde lastesten voor Technocampus

18 juni 2021
Case
Hilde Krikor

TechnoCampus is het voornaamste opleidingscentrum voor beroepen van de toekomst in de provincies Henegouwen en Namen. Het vormingscentrum wil de referentie zijn voor opleidingen en sensibilisering in technologische beroepen. Het heeft dan ook een breed aanbod aan opleidingen: industriële technologieën, onderhoud, beveiliging, energie & milieu, automatisatie, management & organisatie, productietechnologie, metingen & controles, ontwerp, assemblage. Het aanbod is modulair in tijdsduur, inhoud, locatie en middelen, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de reële noden van de industrie. Bepaalde afdelingen binnen het centrum zorgen voor opleidingen in industrieel onderhoud en assemblage, waaronder solderen, ketelbouw en loodgieterij.

Controle op HDPE-lassen

Voor de certificatie van lassers van polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE) doet TechnoCampus al jaren een beroep op Sirris. Het gaat hierbij om de kwaliteitscontrole van de lassen in het polyethyleen die moeten worden gemaakt in het kader van de accreditatie om gasleidingen te mogen lassen. Elke lasser moet immers een opleiding gevolgd hebben en over een geldig laspaspoort beschikken, waarvoor hij jaarlijks een lasexamen moet afleggen. De beoordeling van het lasproces en van vervaardigde lassen draagt immers bij aan het voorkomen van lasfouten.
 


Opleidingscentra zoals TechnoCampus verzorgen deze opleiding jaarlijks en vertrouwen de gemaakte lasverbindingen toe aan een onafhankelijk labo, dat BELAC-geaccrediteerd is, zoals ook voor de testlabo’s van Sirris het geval is. Verschillende tests moeten op de lassen worden uitgevoerd. Jaarlijks gaat het om zo’n 400 gelaste stukken, of ca. 1.600 testen die door het testlabo van Sirris in Seraing worden uitgevoerd.

Na verschillende jaren van samenwerking weet TechnoCampus dat dit labo reactiesnelheid, professionalisme en kwaliteit hoog in het vaandel draagt.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be