Fomeco introduceert robot in buisbewerkingsproces

Case
Bart Verlinden

Het West-Vlaamse Fomeco zoekt continu naar manieren om zijn productieproces te optimaliseren. Het bedrijf vroeg zich af of bepaalde stappen in aanmerking kwamen voor automatisering. Sirris hield de flow tegen het licht en onderzocht of een lichtgewichtrobot het aanbrengen van markeringen kan overnemen.

Fomeco in Zwevegem, gespecialiseerd in buisbewerking, is al jaren een vaste toeleverancier van de automobielindustrie en machinebouwers. Met het oog op de continue verbetering van zijn productieflow wil Fomeco nagaan of bepaalde manuele stappen in aanmerking komen voor automatisatie. Concreet wil het bedrijf onderzoeken of het aanbrengen van referentiepunten op buizen kan worden overgenomen door een lichtgewichtrobot (LWR) die naast de operator opgesteld staat. Het wil uitzoeken of automatisatie de betrouwbaarheid van het markeringsproces kan verhogen. Sirris onderzocht de technische en economische haalbaarheid van een lichtgewichtrobot (LWR).

Tijdens een eerste verkenning bracht Sirris in kaart welke manuele stappen van het buisbewerkingsproces zoal in aanmerking kunnen komen voor automatisatie. Het aanbrengen van referentiepunten – de zogeheten ‘red dots’ – was daar een van. De experts zetten een testopstelling op met een lichtgewichtrobot voor twee producten die in hoge volumes geproduceerd worden.

Of de test slaagde? Dat ontdekt u in de referentiesectie op onze website!

Dit succesverhaal vindt u samen met nog heel wat andere terug in het Sirris-jaarverslag van 2015.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be