digital road signs

EuroSign ontwikkelt geconnecteerde verkeersborden

28 juni 2022
Case
Olivier Gramaccia
Thierry Coutelier

Al meer dan dertig jaar stelt EuroSign, fabrikant van verkeersborden uit het Naamse Fernelmont, standaard producten en producten op maat met extreem korte levertermijnen voor. De onderneming ontwikkelt een project rond intelligente verkeerssignalisatie die een revolutie op de markt kan betekenen.

EuroSign klopte aanvankelijk aan bij Sirris voor de ontwikkeling van producten bedoeld voor de export. Al gauw stelden de Sirris-experts het bedrijf voor een innovatiever product te ontwikkelen: waarom geen verkeersbord uit kunststof ontwikkelen? Initieel was er twijfel bij EuroSign, maar tijdens het analyseren van de voordelen van dit product werd opgemerkt dat dit paneel beter weerstand zou bieden dankzij het vormgeheugen en minder risico zou lopen gestolen te worden zoals bij aluminium tegenwoordig het geval is. Sirris meende dat het zelfs nog beter kon en stelde voor een verkeersbord te ontwikkelen dat in staat is te communiceren.

Innovatief product, dito businessmodel

Het project 'SmartSign' omvat verschillende troeven: de verkeersborden worden vervaardigd uit gerecycleerde, opnieuw recycleerbare kunststof en zijn dus duurzamer. Ze kunnen bovendien communiceren met dienstwagens in de nabije omgeving (patrouillewagens, vuilniswagens, ...) over anomalieën die werden gedetecteerd, zoals een botsing, slechte oriëntatie, ... De informatie verworven via een eigen netwerk laat toe reparatie of vervanging van de borden te plannen.

Naast de ontwikkelde technische innovaties rust de originaliteit van het project ook op zijn businessmodel. EuroSign stelt een onderhoudsdienst voor onder de vorm van leasing, die aan wegbeheerders toelaat zich niet meer te moeten bekommeren om de aankoop, reparatie en vervanging van verkeersborden en te kunnen rekenen op een vast budget.

De software is ondertussen functioneel en de prototypes worden getest op de wegen van Fernelmont. De commercialisering is voorzien voor juni 2021 en een reeks ontwikkelingen gelinkt aan de sensorbox werd al bekeken: bijkomende metingen, zoals de luchtkwaliteit, communicatie met autonome voertuigen in de toekomst, ...

EuroSign heeft al heel wat opgestoken over kunststof en informatica tijdens de uitwerking van dit project, samen met Sirris en Multitel. De toepassingsmogelijkheden blijken zelfs zo talrijk dat het nodig is enigszins een focus te leggen.


Wilt u meer info over slimme geconnecteerde producten of hebt u een specifieke vraag? Klik dan hier!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be