Ethisch, juridisch en strategisch advies voor AI in uw bedrijf

Artikel
Bart Verlinden

Make AI Work

Wellicht hebben u en uw mensen al een AI-tool getest. Misschien zet u ChatGPT of Copilot zelfs dagelijks aan het werk. Of u ontwikkelt zelf AI-software. Maar hebt u al nagedacht over het delen van gevoelige data met AI-tools? Kent u de gevolgen van de Europese AI Act voor uw bedrijf? Jelle Hoedemaekers, Expert Data Economy bij Agoria en spreker op het jaarlijkse ledenevent van Sirris en Agoria ‘AI:Unboxed’, deelt enkele inzichten en adviezen.

Jelle Hoedemaekers, Expert Data Economy bij Agoria, merkt dat de bekendheid van AI bij bedrijven zeer groot is. “Anderhalf jaar na de introductie van ChatGPT zijn heel wat bedrijven ermee aan de slag. Daardoor stellen ze zich er veel vragen bij, onder meer over de juridische en ethische kant van AI. We geven op 29 mei 2024 op ‘AI:Unboxed’ antwoorden en delen best practices van bedrijven die hun weg al vonden.”

In dit artikel vindt u alvast inzichten en adviezen rond drie belangrijke AI-topics: 

  • Waarom een interne AI-policy opstellen
  • Hoe ethische reflecties positieve gevolgen hebben
  • Wat nu al doen met de Europese AI Act

AI-policy omschrijft gebruik AI-tools

“We stellen vast dat iedereen AI-tools begint te gebruiken. Vaak gratis. Maar… niets is gratis”, zegt Jelle Hoedemaekers. “De tools kunnen fantastisch zijn. Maar ze komen met een bepaalde kost en brengen risico’s op het gebied van data privacy en beveiliging mee. Zo gebruiken ze uw bedrijfsdata om zich te verbeteren. Wilt u dat?”

Dit gebruik van data is misschien geen probleem voor een kwaliteitsmanagementsysteem. Maar als het over persoonlijke gegevens of bedrijfsgeheimen gaat, is het een andere zaak.

Het advies van Agoria? Stel een AI-policy op. Zo’n AI-policy dient als leidraad voor het gebruik van AI binnen het bedrijf, inclusief welke tools toegestaan zijn, wat wel en niet mag ingegeven worden en hoe omgaan met de resultaten. Maak deze policy helder. U kunt hiervoor bijvoorbeeld de gratis AI-policy template van Agoria gebruiken. Informeer en train uw medewerkers op basis van dit beleid. Kijk of de Terms & Conditions van AI-software ermee verenigbaar zijn. Zo worden risico’s beheersbaar.

Ethische reflectie tegen vooroordelen

Discriminatie en biases zijn grote uitdagingen van de huidige systemen. Maar u kunt het ook anders bekijken, weet Hoedemaekers: “Net door het gebruik van AI-systemen worden discriminatie en vooroordelen die in de data en het bedrijf aanwezig zijn blootgelegd. Wanneer rekruteringssoftware systematisch autochtone mannen verkiest, duidt dit op een historisch onevenwicht in de data en het bedrijf.”

De systemen op zich discrimineren niet, de data waarmee ze getraind worden wel. Maar nu deze discriminatie aan de oppervlakte komt, wordt het mogelijk om er iets aan te doen. “U kunt aan de software vragen om 50/50 mannen en vrouwen voor te stellen of zeggen dat er geen rekening mag worden gehouden met nationaliteit of geslacht.”

Wie hierover nadenkt, is al goed gevorderd in de ethische aspecten van AI-systemen. Wie hierin openheid creëert en zaken bespreekbaar maakt, zet een grote en broodnodige stap.

Jelle: “Het implementeren van ethische AI-systemen wordt vaak gezien als een hindernis, maar het biedt juist veel voordelen. Bedrijven die ethiek vanaf het begin integreren in hun AI-projecten, merken dat het risico op mislukken verkleint. Bovendien bevordert het innovatie. Ethische overwegingen dwingen hen namelijk om grondiger na te denken over de toepassingen van AI en de impact ervan op mensen. Dit leidt tot meer doordachte, inclusieve en uiteindelijk succesvolle oplossingen.”

Het advies van Agoria? Implementeer een ethisch kader. Dit hoeft niet vanaf nul opgebouwd te worden. “Helaas is er een wildgroei aan ethische kaders en een one-size-fits-all bestaat niet. Welke oplossing bij uw bedrijf past, hangt samen met de grootte, activiteit, sector, … Ook de implementatie zal anders zijn in een bedrijf van twee of tweehonderd personen.”

Niemand ontkomt aan de Europese AI Act

De Europese Unie staat op het punt om nieuwe wetgeving in te voeren die specifiek gericht is op AI. Dit is een belangrijk moment voor alle bedrijven die AI implementeren of gebruiken. Ontwikkelaars én gebruikers krijgen bijkomende verantwoordelijkheden. “Bedrijven vragen zich af wat ze moeten doen om hun producten conform te maken en welke standaarden ze moeten integreren”, zegt Jelle Hoedemaekers. “Wat nu al vaststaat: deze wetgeving zal zorgen voor zwaardere compliance processen. Dat is vooral voor kleinere bedrijven, startups en scale-ups niet evident.”

Het advies van Agoria? Analyseer nu al wat de Europese AI-wetgeving voor uw bedrijf inhoudt. U hebt nog twee jaar om producten en gebruik conform te maken. Maar wacht niet op deze deadline. Begin uzelf en uw juridisch team te informeren. Zoek bedrijven op die getuigen over hoe ze deze uitdaging aanpakken. Vind antwoorden in kennis die online en op events gedeeld wordt.”

 

AI:Unboxed - Make AI Work!

Wilt u zelf aan de slag met Artificiële intelligentie (AI) of inzichten opdoen over wat deze technologische revolutie zou kunnen betekenen voor uw bedrijf, uw job en alle bedrijven in de digitale en maakindustrie? Kom op 29 mei 2024 naar AI:Unboxed, het jaarlijks ledenevent van Sirris en Agoria in Brussels Expo. Op het programma o.a. een keynote door Prof. Ethan Mollick, een panelgesprek over het Europees AI-ecosysteem, diverse breakout-sessies (volzet!) en een Tech Fair met de meest spectaculaire échte AI-toepassingen. Jelle Hoedemaekers gaat in zijn sessie in op de Europese AI Act, ethiek als oplossing en de implementatie van een intern AI-beleid.

Ontdek het volledige programma en schrijf u vandaag nog in!

 

 

Dit artikel is ook verschenen op de website van Agoria.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be