Corrosiebestendige QR-codering

Eddy Kunnen

De stijgende vraag naar traceerbare producten zorgt ervoor dat deze producten voorzien worden van een code. Deze aanbrengen kan problemen met het materiaal met zich brengen. Nieuwe technologieën kunnen hier een oplossing bieden. 

Digitalisatie is vandaag alomtegenwoordig. Het traceerbaar maken van stukken en producten ondersteunt de kwaliteitsverbetering en is vaak een vereiste van de klant. Serienummers, barcodes en QR-codes worden vaak aangebracht op verschillende materialen. Het aanbrengen van deze codes kan echter een oorzaak van corrosie zijn, omdat het materiaal lokaal verandert. Denk maar aan oxidatie of verkleuring. 

Een interessante piste is om tijdens de codering het materiaal niet te veranderen, zodat de intrinsieke corrosiebestendigheid behouden blijft. Het vereist enkel een aanpassing van de uitlezing. Codering wordt bovendien vaak aangebracht via lasers. Nieuwe lasertechnologieën zoals femtoseconde-gepulste lasers betreden door hun korte pulsen een nieuw procesregime dat het risico op corrosie beperkt en zijn hierdoor beter geschikt voor deze toepassingen. 

Om u op de hoogte te brengen van de meest recente oppervlaktetechnolologieën organiseert Sirris op 23 maart een masterclass rond dit thema: 'Innovatieve oppervlaktetechnologieën toepassen binnen uw bedrijf'. Tijdens deze masterclass laten we u zien wat state-of-the-art laser- en coatingtechnologieën voor u kunnen betekenen. Toepassingen die gerealiseerd zijn met partners binnen Sirris zullen er worden getoond. U krijgt hierbij een gedegen uitleg over wat deze technologie exact doet, zodat u zelf mogelijke toepassingen kunt inschatten. 

 


#industriepartnerschap #sterkondernemen

 

(Beeld bovenaan: QR-codes gegenereerd op inox door middel van femtosecondelaser)

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Profile picture for user eddy.kunnen@sirris.be
Eddy Kunnen

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be