Caterpillar laat motorblokken testen voor opslag en transport per schip

17 juni 2021
Case
Daniele Brandolisio
Pieter Jan Jordaens

Caterpillar Inc, een Amerikaans bedrijf met afdelingen wereldwijd, ontwerpt en bouwt zware machines voor de aanleg van wegen en waterwegen en de mijnbouw. Ook produceert het bedrijf generatorsets en andere apparatuur aangedreven door dieselmotoren en gasturbines. De onderneming wilt zekerheid over de kwaliteit van zijn producten en componenten, ook wanneer opgeslagen in havens of tijdens transport op zee. Daarom wilde het bedrijf een aantal motorblokken die getransporteerd worden over de hele wereld, in hun verpakking laten testen onder extreme omstandigheden. Zo kon het achterhalen of het verpakkingsmateriaal de producten voldoende beschermt tijdens zeetransport en opslag.

Zee van (test)ruimte

Caterpillar liet de motorblokken in de grote klimaatkamer van Sirris testen volgens de internationale norm voor omgevingstesten IEC 60068 -2-30: deze test bepaalt de geschiktheid van componenten, uitrusting of andere producten voor gebruik, transport en opslag onder een hoge luchtvochtigheid in combinatie met cyclische temperatuurverschillen, waardoor condensatie aan het oppervlak van de teststukken ontstaat. De verpakking dient hierbij meegenomen te worden in de test.

De motorblokken werd tijdens de test twee keer twaalf uur lang cyclisch blootgesteld aan hitte en vocht. Aangezien de grote klimaatkamer heel wat ruimte biedt, konden een groot aantal motorblokken in hun verpakking tezelfdertijd worden getest.

 

 

 

Auteurs

Daniele Brandolisio

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be