Belparts, vernieuwend in klimatisatie... en in zichzelf

01 augustus 2017
Case
Bart Verlinden

Van onafhankelijke distributeur van onderdelen voor gebouwklimatisatie naar ontwikkelaar van eigen innovatieve oplossingen, met een vernieuwende aanpak van productie, kwaliteitscontrole, logistiek en verkoop. Een drastische, succesvolle ommezwaai, in samenwerking met Sirris.

Het innovatieverhaal van Belparts, met hoofdzetel in het Brabantse Rotselaar, kwam in een stroomversnelling met de ontwikkeling van Dynamic Flow Networking (DFN). Dit nieuwe concept voor HVAC laat beheerders van grote gebouwen toe het comfort en energieverbruik van gebouwen beter onder controle te houden en gericht in te grijpen bij afwijkingen. Alle veldcomponenten die Belparts ontwikkelt, passen in dat vernieuwende concept.

Transformatie in samenwerking met Sirris

Tijdens het transformatietraject van distributeur naar producent van innovatieve oplossingen werkte Belparts intensief samen met Sirris, zowel voor het product als het productiesysteem en de ondersteunende processen. Bij de ontwikkeling van de DFN-producten schakelde Belparts Sirris in om een Failure Mode Effect Analysis (FMEA) uit te voeren. De oefening laat de Belparts-experts toe in te schatten wat er mogelijk fout kan lopen bij het gebruik van hun producten en hoe aanpassingen aan het productontwerp kunnen verhelpen. Bijkomend werd de meest optimale opbouw van het product grondig bestudeerd. Daar Sirris een uitgebreide expertise in technologische innovatie heeft, kon het Belparts ondersteuning bieden in verschillende aspecten van het proces: het opzetten van productie, ontwikkeling van slimme productiemethodes, optimalisatie van de interne logistiek, uitwerken van testprocedures, ... 

Getest en goedgekeurd

Aangezien regelafsluiters niet mogen lekken in de gebruiksfase, besliste Belparts haar testfaciliteit uit te breiden en te uniformiseren, zodat meerdere soorten kranen met verschillende afmetingen functioneel kunnen worden getest. Voor een testbank om duurtesten uit te voeren werkte het bedrijf samen met Sirris een volledig mechanisch concept uit.

De kracht van demo's

Belparts is als vernieuwer actief in een behoudsgezinde sector, de bouw. Dit vraagt continue inspanningen in sensibiliseren en marketing. Het bedrijf moet nieuwe klanten overtuigen van zijn waarde, die van zijn producten en zijn manier van werken. Om nieuwe klanten aan te trekken en te overtuigen, op beurzen, events en in eigen huis, ontwikkelde Belparts samen met Sirris een demostand, waarmee de werking van de DFN-productfamilie eenvoudig en bevattelijk kan worden gedemonstreerd. De stand is modulair opgebouwd en toont visualiserend en interactief het effect van het gebruik in vergelijking met klassieke regelsystemen. 

Naadloze productie en logistiek

Het aantal stijgende productvarianten en productievolumes zorgde ervoor dat de huidige manier van werken tegen de limieten aan liep. Om een snelle en efficiënte productie en levering te kunnen blijven garanderen, herbekeek Belparts zijn interne logistiek en productieflow, met ondersteuning van Sirris. De ideale productieflow werd uitgetekend, de werkposten in detail uitgewerkt en de optimale logistiek voor bevoorrading aan de werkposten bepaald. Belparts kon ondertussen al starten met  de uitrol van de resultaten van deze samenwerking.

Het mag niet verwonderen dat Belparts in de loop der jaren is uitgegroeid tot een bekende, internationale marktspeler in productie en ontwikkeling van HVAC-componenten. Het bedrijf mag zich terecht op meerdere vlakken een pionier noemen. De duurzame samenwerking die hierbij met Sirris tot stand kwam, kon deze evolutie alleen maar ten goede komen.

(Bron foto: Belparts)

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be