Factories of the future 2022

België telt zes nieuwe 'Factories of the Future'

Press
Herman Derache

Stas Waregem, Terumo Europe, PNV panels, ZF Wind Power, Vinventions en Takeda Belgium mogen zich vanaf vandaag de titel van 'Factory of the Future' aanmeten. De zes bedrijven krijgen de prijs van Agoria, de Belgische technologiefederatie, Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie en essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences. Met de award willen de initiatiefnemers de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België aanduiden. De in totaal 48 titelhouders boekten tussen 2015 en 2020 bovendien meer groei qua productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie, blijkt uit een bevraging.

Sinds 2015 reiken Agoria en Sirris in samenwerking met de verschillende sector- en industriefederaties de Factories of the Future Awards uit. In acht jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 48 ondernemingen, die de voorbije 6 jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan verlengd worden.

Zes nieuwe winnaars, acht vernieuwers

Zes bedrijven kregen donderdag de award voor het eerst. In Vlaanderen gaat het om constructiewerkhuizen Stas in het West-Vlaamse Waregem, de Vlaams-Brabantse productiesite van medische producten van Terumo Europe in Leuven, de Limburgse bordenbouwer P&V Panels in Heusden-Zolder en de producent van windturbine-transmissies ZF Wind Power in het Limburgse Lommel. Wijnkurkenbedrijf Vinventions uit het Luikse Thimister-Clermont en farmabedrijf Takeda Belgium uit het Henegouwse Lessen, vlakbij Geraardsbergen, zijn de Waalse bedrijven. De winnaars ontvingen hun award uit handen van de Vlaamse en Waalse viceminister-presidenten Hilde Crevits en Willy Borsus.

Acht andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Lavetan en E.D.&A. in Kalmthout, BMT Aerospace en TE Connectivity in Oostkamp, Duracell in Aarschot, Van Hoecke in Sint-Niklaas, Stas in Doornik en Aisin Europe in Saint-Ghislain. In totaal bestaat de groep Factories of the Future vandaag uit 48 bedrijven.

Voorbeeld voor de hele industrie

Deze titelhouders boekten tussen 2015 en 2020 bovendien meer groei qua productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie, blijkt uit een bevraging. "De omzetgroei bedroeg 14 procent, zeven keer meer dan in de rest van de maakindustrie. De productiviteit steeg met 9,7 procent bij de Factories of the Future, met 5,4 procent in de maakindustrie. En bedraagt de personeelsgroei 1,5 procent in de maakindustrie, dan is dat bij de fabrieken van de toekomst liefst 13 procent", vertelt Geert Jacobs, projectleider van de Factories of the Future.

De Factories of the Future Awards zijn een initiatief van technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Dit in samenwerking met Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubels), essenscia (chemie en life sciences), Centexbel (textieltechnologie), Catalisti (chemie en kunststoffen), Wood.be (hout en meubels), Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Digital Wallonia.

Factories of the Future zijn bedrijven die investeren in digitalisering, in hun personeel, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op elk van de zeven transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren op een maturiteitsschaal tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts.

De winnaars werden gekozen uit een twintigtal kandidaat-bedrijven die in de finale beoordeling zaten, maar volgens Herman Derache, Managing Director van Sirris, zijn veel meer bedrijven in België stappen aan het zetten naar een hogere maturiteit op één of meerdere van de zeven transformatieassen, wat leidt naar een betere productiviteit en een duurzame verankering. "Momenteel gaat het om meer dan 600 bedrijven die werken op de transformatieassen die hen sterker maken als productiebedrijf. Het is dus de ambitie om de komende jaren de groep Factories of the Future nog veel groter te maken en tegelijk alle andere bedrijven aan te zetten om stap voor stap te groeien in maturiteit. De Factories of the Future-transformaties zijn zeker niet alleen voor grote bedrijven relevant, iedere kmo kan ermee aan de slag. Als je het palmares bekijkt, zie je dat maar liefst 24 van de 48 huidige fabrieken van de toekomst kmo’s zijn met minder dan 250 medewerkers", zegt Herman Derache.

Geen einddoel, maar proces

"Ook de acht maakbedrijven die hun titel verlengen, willen we vandaag uitdrukkelijk feliciteren om hun volgehouden inspanningen. Belangrijk voor Factories of the Future is immers niet alleen de bestemming, maar ook de reis," zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. "Het meedingen naar een award helpt bedrijven om concreet richting en timing te geven aan hun transformaties, maar het is natuurlijk geen einddoel. Elke bekroning kan op zich het startpunt vormen voor alweer een volgende uitdaging. Het is die mindset die onze toppers op voorsprong houdt in de industrie 4.0-race en die we nodig hebben om onze maakindustrie in Vlaanderen te verankeren en tegelijk internationaal op de kaart te houden."

Clarisse Ramakers, algemeen directeur van Agoria Wallonie, vult aan: "De digitalisering van de maakindustrie is van cruciaal belang om het concurrentievermogen ervan te verbeteren. Een FOF-bedrijf worden is een grote erkenning voor bedrijven die de Made different-methodologie toepassen. Zij spelen dan een inspirerende rol voor al diegenen die de stap nog niet hebben gezet. Dat is het doel dat Agoria hiermee nastreeft: het hele industriële weefsel overtuigen om hun digitaliseringsproces elke dag te verbeteren."

Voor lokale vestigingen van internationale bedrijven kan de award mee het verschil maken, stelt Ann Wurman, directeui van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. "Voor een toekomstgerichte industrie in volle transitie is het uiterst belangrijk om investeringen te blijven aantrekken in vernieuwende en milieuvriendelijke technologieën. Factories of the Future beschikken met hun award over een extra troef die hun concurrentiepositie versterkt, ook binnen hun eigen internationale groep. Felicitaties ook aan de werknemers van de bekroonde bedrijven, want transformeren, digitaliseren en verduurzamen is in de eerste plaats mensenwerk."

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be