Bedrijven die digitalisering combineren met hun duurzaamheidsinspanningen komen veel verder

07 juni 2022
Artikel
Marie-France Rousseau

Op 15 juni spreken Benjamin Vandeputte en Brecht De Roo op Innova Flanders 2022, een vakbeurs voor innovatieve bedrijven en professionals die na edities in de VS en andere landen voor het eerst in Europa neerstrijkt in Vlaanderen. Als keynote speakers hopen Benjamin en Brecht bedrijven te inspireren om gericht in te zetten op innovatie. "Want innoveren, dat moet iedereen."

Benjamin Vandeputte werkt al meer dan 20 jaar voor Sirris. Eerst als materiaalexpert, nu als directeur van Sirris Vlaanderen, en zijn passie voor innovatie groeide mee met zijn rol binnen onze organisatie. Hij vindt dat iedereen moet inzetten op vooruitgang en vernieuwing.

"Of het nu is om een stap voor te zijn op de concurrentie, om tegemoet te komen aan de verwachtingen uit de maatschappij of om eenvoudigweg te kunnen voldoen aan nieuwe, verstrengde regelgeving, vroeg of laat zal iedereen moeten innoveren", vertelt Benjamin. "Door te komen spreken op Innova Flanders willen we bedrijven op weg helpen. Innoveren loont namelijk alleen als het op de juiste manier wordt aangepakt."

"En die aanpak kan voor elk bedrijf verschillend zijn", zegt Benjamin. "Je moet het op bedrijfsniveau bekijken. Wat erg vooruitstrevend is voor het ene bedrijf, kan voor een ander bedrijf zelfs mainstream lijken. Alles hangt af van de bedrijfscultuur, de huidige situatie, de grootorde van de innovatieve investeringen die gedaan kunnen worden, enzovoort".

Brecht De Roo, Manager Sustainability, Product Compliance and Innovation bij Agoria, beaamt: "Er moeten volgers zijn om überhaupt over voorlopers te kunnen spreken. We willen niet dat iedereen pionier een radicale vernieuwer wordt. Dat zou sommige bedrijven zelfs niet passen. Wat we wel willen, is iedereen op weg zetten en leren hoe ze technologie en innovatie kunnen inzetten om zichzelf te verbeteren."

Want dat is, volgens Brecht, wat een bedrijf nodig heeft om te kunnen meedraaien in België. Niet alleen om competitief te zijn, maar ook om te overleven. Agoria wil bedrijven daarin bijstaan, door tools aan te reiken en best practices te delen. Brecht: "Er komt vandaag zoveel op bedrijven af. Dankzij voortdurende technologische ontwikkelingen lijken de mogelijkheden eindeloos, maar de eisen van politiek en maatschappij zijn torenhoog en onverbiddelijk, en de middelen zijn bovendien voor geen enkel bedrijf onuitputtelijk. Een bedrijfsleider moet alles in rekening brengen en zijn middelen op de juiste manier aanwenden. Wij helpen hem om zich te focussen."

Benjamin Vandeputte benadrukt het belang van focus en weloverwogen inspanningen. "Choose your battles, is eigenlijk onze belangrijkste boodschap aan bedrijven die willen innoveren. Innovatie is overigens volgens mij niet het doel op zich, maar duurzaamheid kan dat bijvoorbeeld wel zijn. En technologische innovatie zorgt voor de perfecte assist. Daarom willen we pleiten voor de 'twin transition': digitalisering kan je duurzaamheidsinspanningen enorm versterken. Wanneer je in één keer veranderingen doorvoert die zowel op duurzaamheid als op digitale vooruitgang slaan, dan kom je veel verder."

Brecht De Roo: "Think big, act small, fail fast. Je kan groots denken, en dat is zelfs goed, maar je moet vooral snel handelen. Het loont niet om jarenlang aan een groot duurzaamheidsplan te werken, want dan verspil je middelen die je beter had kunnen gebruiken. Het is beter om stap voor stap kleine acties te ondernemen en snel te leren uit eventuele fouten of mislukkingen."

Wilt u meer weten over de visie van Benjamin Vandeputte en Brecht De Roo op duurzaamheid, innovatie en de 'twin transition'? Kom dan op 15 juni naar Innova Flanders in Gent ICC. Schrijf u hier in!

Leden van Sirris en Agoria kunnen genieten van een uniek kortingtarief door gebruik te maken van de 'personal access code' INAGSI22. Dan betaalt u slechts € 815,00 voor beide congresdagen van Innova Flanders 2022 en € 1.250,00 voor beide congresdagen van Innova Flanders 2022 in combinatie met de Training Day op vrijdag 17 juni.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be