Alpinter tent

Alpinter laat kwaliteit aluminiumlegering voor tenten testen

16 april 2021
Case
Hilde Krikor
Kurt Beghyn

Alpinter is een bedrijf uit Ronse dat al meer dan 30 jaar actief is als ontwerper, ontwikkelaar, fabrikant en toeleverancier van tenten en andere hulpgoederen. Tot hun klanten behoren nationale en internationale ngo's, VN-organisaties en overheidsinstanties van over de hele wereld.

De tenten moeten voldoen aan stikte kwaliteitsnormen. De tenten worden regelmatig en intensief getest om te garanderen dat ze kunnen weerstaan aan de zware omstandigheden (wind, regen, sneeuw, ...) waarin ze gebruikt worden.  Belangrijk hierbij is dat het aluminium in de tent structuren over een bepaalde minimumsterkte beschikt.

Voor een nieuw tentconcept wilde Alpinter de sterkte van het aluminium frame en het type legering afkomstig van een nieuwe leverancier controleren.  Via Centexbel kwam de onderneming voor de karakterisering van de aluminiumlegeringen bij het Sirris-testlabo voor materialen in Zwijnaarde terecht.

 

 

(Beelden: Alpinter)

Traject kwaliteitstesten

De experts van het kwaliteitslabo testten de treksterkte op de door Alpinter aangeleverde stalen van de buistructuur van de aluminium kaders van het nieuwe tentenconcept, met typische afmetingen van 24 m² tot 72 m².  Aan de hand van deze trekproeven kon nagegaan worden of het aluminium de juiste thermische behandeling had gekregen en het juiste materiaal geleverd werd.

 

Het volledige traject verliep vlot, waarbij de doorlooptijd vijf werkdagen bedroeg en een rapport met testresultaten kon worden geleverd. De analyses die Sirris uitvoerde lieten Alpinter toe om de treksterkte van het materiaal te valideren. Dankzij dergelijke constante en doorgedreven testen garandeert Alpinter dat de kwaliteit van de materialen in hun producten steeds voldoet aan de verwachtingen en eisen van de klanten. 

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be