3D-printen met staal - het INSIDE Metal AM-project uitgelegd

17 februari 2021
Jeroen Tacq

Het goede voornemen om te starten met additive manufacturing (AM) botst vaak op een gebrek aan kennis en expertise. Het INSIDE Metal AM-project kan u hierbij helpen. De stap zetten naar AM gaat niet enkel om het selecteren van de juiste toepassing, in een volgende fase moeten de meest geschikte technologieën gekozen en geïmplementeerd worden. Dit is uw kans om alles te weten te komen over dit recent afgesloten project.

Denkt u dat 3D-printen met staal een innovatieve en efficiënte technologie kan zijn voor uw bedrijf? Overweegt u een investering in machines en apparatuur voor AM, of overweegt u om verkennende stappen te zetten samen met een AM service provider? 

Deze vragen zijn vaak de start van een ontdekkingsreis naar het potentieel van AM. Het voornemen om te starten met AM kan ontstaan na het zien van toepassingen ontwikkeld in andere industrieën, of omdat u ervan overtuigd bent dat uw bedrijf deze nieuwe en veelbelovende technologie moet gebruiken. Als u eenmaal dieper gaat kijken, komt u al snel tot de conclusie dat ‘een druk op de knop’ niet zal volstaan. In een recente rondvraag, uitgevoerd door Flam3D, hebben bedrijven van uiteenlopende grootte en uit verschillende sectoren aangegeven dat een ‘gebrek aan interne kennis en expertise met betrekking tot AM’ een belangrijk obstakel vormt om verdere stappen te kunnen zetten.

Goed nieuws

Met dank aan gesubsidieerde Vlaamse initiatieven, zoals het recent afgesloten INSIDE Metal AM-project, is het niet nodig alle nodige kennis alleen op te bouwen. De ervaring opgebouwd binnen deze gesubsidieerde projecten en de ondersteuning die geboden wordt door experts van organisaties, zoals het Belgisch Las Instituut (BIL), CRM Groep en Sirris, kunnen u helpen om met succes de juiste toepassingen voor AM te selecteren en in een volgende stap ook de geschikte technologieën te kiezen en te implementeren.

Zoals reeds vermeld, is het aankopen van een 3D-printer of het selecteren van een service provider die aansluit bij uw noden slechts het startpunt. Om met succes een 3D-geprint product te realiseren, zijn er verschillende activiteiten die mee in rekening moeten worden gebracht, naast het printen zelf. 

 

Het INSIDE Metal AM-project beantwoordt niet alle bedrijf- en technologie-gerelateerde vragen die u mogelijk heeft over dit snel evoluerende onderwerp. Het behandelt echter wel een heel aantal belangrijke aandachtspunten en activiteiten die relevant zijn voor zowel huidige als toekomstige gebruikers van metaalprinten. De verzamelde informatie en opgebouwde ervaring zal worden samengebracht in een aantal rapporten en andere documenten. 

Deze omvatten onder andere:

  1. Informatie over de grondstoffen en hun kwaliteitscontrole (poeder en draad)
  2. Informatie over verwerkbaarheid/printbaarheid bij het maken van eenvoudige geometrieën
  3. Industriële demonstratoren, vervaardigd met verschillende relevante AM-technologieën (L-PBF, LMD en WAAM)
  4. Informatie over bereikbare materiaalkarakteristieken voor een aantal relevante staalsoorten (17-4PH, H11, 2209 duplex staal, 316L), ter demonstratie van hun performantie
  5. Een studie rond de impact van warmtebehandelingen
  6. Een overzicht van de efficiëntie van oppervlakte nabehandeling (tribo-finishing, elektrolytisch polijsten, ...)

Wenst u meer info?

Stelt u uw vraag graag rechtstreeks aan ons? Neem contact met ons op! We zullen u graag verder helpen of van gedachten wisselen over uw ideeën.  

Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaio en het Strategisch Initiatief Materialen (SIM).

 

 

Agentschap innoveren en ondernemen

 

Strategic initiative materials (SIM)

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be