Cobot Sirris Sawyer

Collaborative robot applications

Collaboratieve robots – ofwel cobots – zijn een beproefde en toegankelijke manier om bepaalde productieprocessen te automatiseren. Om hun potentieel ten volle te benutten, moeten cobots naast mensen worden ingezet zodat uw medewerkers geen repetitieve, onveilige taken meer hoeven uit te voeren. Vraagt u zich af of uw businesscase haalbaar is en zo'n investering rechtvaardigt? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden uw vragen.

Neem contact op

Cobot next employee

Waarom uw volgende werknemer misschien een robot is

In tegenstelling tot industriële robots zijn cobots ontworpen om naast mensen te werken in dezelfde ruimte. Doorgaans nemen cobots taken over die gevaarlijk, vervelend of vuil zijn of behendigheid vergen, terwijl de deskundige operator zich concentreert op taken die waarde toevoegen. Maar een cobot – verbeterd met sensoren en grijpers – kan meer dan één kunstje. Ze kunnen nl. worden geprogrammeerd om tal van dingen te doen, waardoor ze in verschillende afdelingen nuttig kunnen zijn. Deze vorm van flexibele automatisering is bijzonder waardevol voor kleinere productieseries.
Cobots

De grenzen van cobottoepassingen verleggen

Sirris focust op het gebruik van cobots om complexere operaties te automatiseren. Door krachtterugkoppelingsfuncties toe te voegen kunnen cobots bijv. worden ingezet voor afwerkingstaken zoals ontbramen, schuren en polijsten. In het Flexible Automation-lab bij Sirris hebben we verschillende afwerkingsstrategieën getest en geëvalueerd, wat een hele nieuwe waaier aan cobottoepassingen mogelijk maakt. Hebt u ook een uitdagende toepassing waarvoor u het potentieel van cobots wilt verkennen? Neem dan contact op met onze experts!

Steeds meer toepassingsmogelijkheden

Dankzij de beschikbaarheid van verschillende hightech accessoires zoals grijpers, krachtterugkoppelingstechnieken, sensoren, visiesystemen enz. kunnen zelfs complexere operaties worden geautomatiseerd, met als resultaat een groeiend commercieel veld.

Veiligheid

Dit is een duidelijke win voor cobots. In de meeste situaties kunnen cobots zonder veiligheidshek werken. Toch is voor iedere toepassing nog altijd een risicobeoordeling vereist om de veiligheid van menselijke operatoren te garanderen. Er kunnen dus extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Gebruiksvriendelijkheid

Cobots staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid, maar niet in alle toepassingen. Hoe complexer de taak, hoe groter de inspanning om ze te programmeren. Eenvoudige toepassingen daarentegen zoals pick-and-place zijn een fluitje van een cent.

Flexibiliteit

Omdat ze weinig ruimte innemen en relatief licht zijn, kunnen collaboratieve robots gemakkelijk in verschillende productie-eenheden worden geïntegreerd. Voor heel nauwkeurige en gevoelige bewegingen zijn ze echter niet altijd de beste keuze.

Hoe kan Sirris helpen?

Voorafgaande studie
Vraagt u zich af of cobots uw specifieke automatiseringsuitdagingen aankunnen? Wij helpen u de voor- en nadelen van cobots voor uw businesscase af te wegen, met aandacht voor zowel economische als technologische haalbaarheid.
Flexibel automation-lab
Omdat alles moet blijken uit de praktijk, hebben we ons eigen lab voor flexibele automatisering opgezet. Daar kunnen we u toegang geven tot een grote verscheidenheid aan cobots en ultramoderne accessoires, van grijpers en sensoren tot visiesystemen en meer.
Ervaring en expertise
Onze experts hebben meer dan tien jaar ervaring met een ruime waaier aan cobottypes, hightech accessoires (zoals grijpers en sensoren) en programmeermogelijkheden (bijv. offline of demonstratie) voor talloze toepassingen in diverse sectoren.
Jan Kempeneers

Benieuwd hoe u cobots in uw onderneming kunt integreren?

Eén muisklik en onze expert Jan Kempeneers staat voor u klaar.

Contacteer ons