Evenement

VVGT-studieavond – ‘Spectrometrie’

Eén van de vereisten voor een goed productieproces is het beheersen van de samenstelling van de gegoten legeringen. Tijdens deze studieavond zullen vier experts ter zake vier verschillende analysetechnieken toelichten, waarbij werkingsprincipes, mogelijkheden en beperkingen worden behandeld: Spark-OES, GD-OES, ICP-OES en EDXRF.

Tijdens het eerste deel van de avond voorzien we twee presentaties: eerst zal A. Vermeiren van Sysmex Belgium het hebben over ‘vonk optische emissie-spectrometrie’, ook wel bekend in het Engels als ‘spark optical emission spectrometry’ (Spark-OES), een analysetechniek waarmee met behulp van een metaalspectrometer elementanalyses kunnen worden uitgevoerd. Daarna zal R. Meihsner van Spectruma Analytik dieper ingaan op de techniek van ‘optische emissiespectrometrie met glimontlading’ (GD-OES), die een glimontlading (‘glow discharge’, GD) combineert met een optische emissiespectrometer (‘optical emission spectrosmetry’, OES), waardoor veelzijdige analyses mogelijk zijn in veel toepassingen, voor zowel diepteprofilering met nm-resolutie als voor de bepaling van bulksamenstellingen. 

Na de pauze is het de beurt aan P. Ivanov van SPECTRO Analytical Instruments voor een lezing over ICP-OES (‘inductive coupled plasma- optical emission spectrometry), waarmee de samenstelling en concentratie van elementen in vloeistof kan worden bepaald met behulp van plasma en een spectrometer. Ten slotte zal M. Van Driessche van Sysmex Belgium afsluiten met een presentatie rond EDXRF (‘energy dispersive X-ray fluorescence’), een technologie ontworpen om groepen elementen tegelijkertijd te analyseren, voor een snelle identificatie en kwantificering met weinig of geen monstervoorbereiding. 

Opgelet: de voordrachten zullen in het Engels worden gehouden. 

Programma

 17u00Ontvangst en registratie van de deelnemers 
 17u30‘Spark OES’ door A. Vermeiren, Sysmex Belgium NV 
 18u00‘GD-OES’ door R. Meihsner, Spectruma Analytik GmbH
 18u30Pauze
 19u00‘ICP-OES’ door Dr. P. Ivanov, SPECTRO Analytical Instruments GmbH 
 19u30‘EDXRF’ door M. Van Driessche, Sysmex Belgium NV 
 20u00Einde

 

Inschrijving en prijs 

De deelnameprijs bedraagt 25 euro, contant te betalen op de avond zelf.  

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en dient vóór 7 mei 2024. Wanneer U na deze datum inschrijft of deelneemt zonder inschrijving, bedraagt de deelnameprijs 30 euro. Annulatie is kosteloos tot woensdag 8 mei 2024, daarna wordt een deelname in de kosten van 20 euro aangerekend. Indien u verhinderd bent, kan u zich laten vervangen door een collega. 

Datum

13 mei 2024 17:00 - 20:00

Location

Sirris Gent

Technologiepark 48
9052 Zwijnaarde
België

Google maps

Prijs

25 euro (excl. BTW). Betalen gebeurt contant ter plaatse.

Contactpersoon

Lees meer over deze expertise

Datum

13 mei 2024 17:00 - 20:00

Location

Sirris Gent

Technologiepark 48
9052 Zwijnaarde
België

Google maps

Prijs

25 euro (excl. BTW). Betalen gebeurt contant ter plaatse.