Powering the future - Manufacturing meets Energy Transition challenges
Seminarie

Powering the Future – energietransitie voor maakbedrijven: state of the art in langdurige energieopslag

Neem een duik in de baanbrekende wereld van Long Duration Energy Storage (LDES) met industrie-experts en visionairs van Sirris, Agoria en Energyville. In deze sessie dompelen we de deelnemers onder in hoe LDES-technologieën onze inzichten in hernieuwbare energie en de verwerking van energieopslag in onze netwerken ingrijpend kunnen veranderen.

Dit evenement is een samenwerking tussen Sirris, Agoria, Energyville, Thor Park Genk, POM Limburg. 

Markt klaar om open te breken

 • Long Duration Energy Storage (LDES), of langdurige energieopslag, is de spil die het mogelijk maakt hernieuwbare energiebronnen te gebruiken om onze elektriciteitsnetten te versterken, waardoor we sneller op weg kunnen naar een koolstofneutrale toekomst.
 • De vele wereldwijde geopolitieke verschuivingen benadrukken de nood aan energiezekerheid. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het potentieel van langdurige energieopslag geraamd wordt op een duizelingwekkende 4 miljard dollar tegen 2040. 
 • Langdurige energieopslag biedt vele mogelijke toepassingen: gaande van het vergroten van de rol van hernieuwbare energiebronnen in onze energieblauwdruk tot het versterken van instabiele energie-infrastructuren. Ze maken het mogelijk om een duurzame, betaalbare en betrouwbare transitie te maken naar hernieuwbare energie.

Wat zijn de 4 LDES-technologieën?

Dit evenement geeft een overzicht van de vier voornaamste LDES-technologieën, namelijk:

1. Elektrochemische energieopslag (hoofdthema van dit evenement!)
Energie wordt opgeslagen in batterijen, waar ze via chemische reacties wordt omgezet in chemische en elektrische energie. Elektrochemische opslagmogelijkheden, zoals statische batterijen en flowbatterijen, bieden meer voordelen zoals een lange levensduur, veiligheid, temperatuurbestendigheid, schaalbaarheid en efficiënte kostenstructuren. Toch zijn er uitdagingen op dit gebied zoals het waarborgen van de duurzaamheid van materialen, het optimaliseren van de levensduur van batterijen en het aanpakken van milieukwesties met betrekking tot de productie en verwijdering van batterijen.

2. Thermische energieopslag (TES)
Deze technologie slaat warmte of koude op voor later gebruik en kunnen we onderverdelen in drie types: voelbare warmte, latente warmte en thermochemische warmte. TES helpt bij het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van energie in verschillende tijdsbestekken, verhoogt de algehele efficiëntie van het energiesysteem en helpt bij het verminderen van CO2-uitstoot en energiekosten, vooral in combinatie met hernieuwbare bronnen. Anderzijds hebben TES-systemen efficiënte mechanismen nodig voor energieomzetting en -ontlading en aangezien ze goedkope materialen gebruiken, blijven overwegingen met betrekking tot de veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid van deze materialen essentieel.

3. Mechanische energieopslag
Hierbij wordt elektrische energie omgezet in mechanische energie met behulp van mechanische apparatuur en systemen, waarbij men vaak gebruik maakt van hulpbronnen zoals warmte, water of lucht. Veel gebruikte technologieën zijn PHS (pumped hydro-storage), vliegwielen en CAES (compressed air energy storage), waarbij PHS en CAES al lang bestaan (sinds het begin van de 20e eeuw). Moderne ontwikkelingen in deze technologieën richten zich op het verbeteren van hun veiligheid, betrouwbaarheid en totale opslagduur, waardoor ze op een meer efficiënte manier en beter voldoen aan de huidige energiebehoeften.

4. Chemische energieopslag
Bij chemische energieopslag wordt voornamelijk gebruik gemaakt van waterstof. Deze technologie biedt een veelzijdige manier om energie op te slaan door deze om te zetten in brandstoffen met een hoge energiedensiteit. Die opgeslagen energie, afkomstig uit diverse bronnen, waaronder hernieuwbare energiebronnen, kernenergie en fossiele brandstoffen, kan opnieuw in het net worden geïnjecteerd of anderzijds gebruikt voor industriële of transportdoeleinden. De dubbele functionaliteit versterkt niet alleen de veerkracht van het elektriciteitsnet, maar biedt ook diverse inkomstenstromen en mogelijkheden om de koolstofuitstoot te verminderen.

Belangrijkste inzichten van dit evenement

 • Vraag en aanbod op elkaar afstemmen
  Naarmate wind, zon en andere hernieuwbare energiebronnen zich steeds meer bewijzen als de meest kostenefficiënte methoden om energie op te wekken, blijft er een inherente behoefte bestaan aan opslagoplossingen die het aanbod afstemmen op de variabele vraag van de consument. LDES biedt een oplossing voor deze uitdaging en maakt een einde aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen om de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod aan te pakken.
   
 • Energiezekerheid
  Recente ontwikkelingen in de energiesector hebben het belang van energiezekerheid op internationale platforms vergroot. LDES speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de betrouwbaarheid van de energievoorziening, het introduceren van innovatieve toepassingen voor hernieuwbare energie en het aanpakken van uitdagingen waaraan nog niet is voldaan met alternatieven voor kortetermijnopslag.
   
 • Breed scala aan toepassingen
  Ontdek de vele rollen die LDES kan spelen vóór de meter, maar ook achter de meter, van het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in onze energiemix tot het ondersteunen van onbetrouwbare elektriciteitsnetwerken gedurende langere perioden. Dit omvat scenario's van geïsoleerde regio's tot uitgebreide stroomafnameovereenkomsten voor hernieuwbare energie (PPA's) en strekt zich zelfs uit tot het leveren van diensten voor netstabiliteit.

Schrijf nu in!

Kom naar deze boeiende middag over de toekomst van opslag van hernieuwbare energie en verwerf inzicht in de technologieën, strategieën en het enorme potentieel ervan. Schrijf nu in en neem deel aan de energierevolutie!

Programma

  12:30 – 13:00 Welkomstdrankje & registratie
  13:00 – 13:30

Setting the scene: energieopslag - overzicht van huidige markt- en technologietrends
Pieter Jan Jordaens | Sirris | Program Manager Energy Transition Industry

  13.30 – 14.00

Setting the scene: LDES uitgelegd - technologieoverzicht, marktinzichten en beleidsontwikkelingen
Alex Campbell | Long Duration Energy Storage Council | Director of Policy and Partnerships

  14:00 – 14:30

Overzicht van batterijtechnologieën en hun toepassingen
Büscher Jeroen | Energyville/VITO

  14:30 – 15:00

Toekomstige ontwikkelingen in de chemische eigenschappen van batterijcellen
Dr. Louis De Taeye | IMEC/Energyville

  15:00 – 15:15 Pauze 
  15:15 – 15:45 Electrochemical Energy Storage: Beyond Conventional Batteries – case study redox-flow battery technology  Cyril Daniels | Laborelec Research & Innovation | Business Developer Storage and Flexibility
  15:45 – 16:15

“What recent Elia studies tell us about future adequacy/dunkelflaute challenges?”
Feito-Kiczak Rafael | Elia | Manager Scenarios, Market & Adequacy Analysis

  16:15– 16:45

Ramping up manufacturing capacity of new LDES technologies
Andy Meserve | EOS Energy | VP of Business Development

  16:45 – 17:15 Paneldiscussie: De toekomst van elektrochemische energieopslag     
 • Feito-Kiczak Rafael | Elia | Manager Scenarios, Market & Adequacy Analysis
 • Michel Verschuere | Yuso | CEO
 • Tim Maeyens | Zenobe | Business development manager
  17:15 – 17:30 Slotopmerkingen en dankwoord  
Jean-Marc Timmermans (Agoria) en Pieter Jan Jordaens (Sirris) 
  17:30-18:30 Netwerkdrink

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs per persoon, koffiepauzes en netwerkhapjes inbegrepen, bedraagt slechts 115 euro (excl. btw) voor bedrijven gevestigd in Vlaanderen dankzij de steun van VLAIO in het kader van het #industriepartnerschap. Voor andere bedrijven is de prijs 385 euro.

Dit evenement maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarin 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema's: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0. Zij doen dit onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Banner IP


In collaboration with 

 
Thor Park logo
 
Pom Limburg logo

 

Datum

28 februari 2024 13:00 - 18:00

Locatie

T2 campus
Thor Park 8040
3600 Genk
België

Google maps

Prijs

€115,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €385,- anderen

Contactpersoon

Experts

Datum

28 februari 2024 13:00 - 18:00

Locatie

T2 campus
Thor Park 8040
3600 Genk
België

Google maps

Prijs

€115,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €385,- anderen

Gelijkaardige activiteiten