Evenement

Nocturne | Marktkansen voor offshore windenergie en waterstof in Scandinavië en Baltische landen

Duik samen met ons in de wereld van de energietransitie in Scandinavië en de Baltische Zee, tijdens een gezamenlijk event van Sirris en Agoria Energy Technology Club. In de kijker, de doorbraken en marktgroei in landen als Zweden en Finland, en hoe zij de toon zetten met hun vele windenergiecapaciteiten.

Waarom van belang

 1. De Noordse regio (Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland), is toonaangevend als het op hernieuwbare energie aankomt. Deze landen zijn al sinds het begin van de 20e eeuw koploper in hernieuwbare energie. We kijken naar de factoren die er hebben toe bijgedragen dat landen als Finland aan de top staan van de opwekking van schone energie, en naar de toekomstige kansen voor deze regio.
 2. De Baltische Zee is ondiep en heeft lage golfhoogten met verwaarloosbare getijden; de omstandigheden zijn dus ideaal voor de installatie van grote offshore windenergie-installaties. Het volledige potentieel van offshore windenergie kan worden benut als de landen rond de Baltische Zee grote transnationale vermaasde offshore windenergienetten opzetten op basis van dezelfde normen en methodologie.
 3. Bij de ondertekening van de Marienborg Declaration in 2022 verbonden acht EU-landen aan de Baltische Zee (Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Zweden) zich ertoe hun offshore windenergiecapaciteit te verhogen tot 20 gigawatt (GW) in 2030, hetzij een verzevenvoudiging. Bedoeling was minder afhankelijk te worden van de Russische energie.
 4. Momenteel beschikt de Baltische Zee over 2,8 GW aan offshore windcapaciteit, vooral in de Deense en Duitse wateren. De voorgestelde 20 GW zou moeten volstaan om 20 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De Baltische Zee heeft het potentieel om tegen 2040 tot 93 GW aan offshore windparken te herbergen.
 5. De Finse en Zweedse transmissiesysteembeheerders en ontwikkelaars van offshore windenergie zijn van plan om tegen 2030 een grootschalige offshore waterstofpijpleiding te ontwikkelen die Finland, Zweden en Centraal-Europa met elkaar verbindt. Het project-Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC) streeft er voor zijn part naar Finland, Zweden, de Åland-eilanden en Duitsland met elkaar te verbinden. Gebruikmakend van het offshore windpotentieel in de Botnische Golf en de Baltische Zee, bevordert het een robuuste waterstofmarkt en slaat een brug tussen vraag en aanbod. 

Belangrijkste marktkansen onder de loep

 • De rol van Scandinavië in offshore windenergie voor de productie van elektronen en moleculen (waterstof), en informatie over de geplande projecten tot 2030.
 • Duiding bij de snelle groei van windenergie- en waterstofprojecten in de Scandinavische landen, met de nadruk op de doorbraken in Zweden en Finland.
 • De ontwikkelingen in de Baltische Zee en de leerpunten in deze regio
 • Het energietrilemma waarmee de Scandinavische en Baltische regio's worden geconfronteerd en de maatregelen om de veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in de groene transitie te verzekeren.
 • De geopolitieke dynamiek en de invloed ervan op de energiezekerheid en de marktkansen, vooral in het licht van de recente gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne.
 • Offshore windmogelijkheden tot 2050 in IJsland en Groenland. 

Programma 

  17:00 - 17:45 Registration & Welcome drink
  17:45 - 18:30 2023-2030 market update offshore wind & H2 in the Nordics & Baltics
 • Nordics & Baltics Project Update – Sharanya Kumaramurthy, Market Intelligence Manager (The Energy Industries Council)
 • Zoom-in Nordics: 'Offshore wind & H2 developments in Finland' - Veera Villikari (Finnish Wind Power Association)
 • Zoom-in Baltics : “Tender Process Insights & Updates” – Dr. Paulius Zapolskis, Partner (TGS Baltics)
  18:30 - 18:45 Intermezzo  - planned actions for 2024 
Pieter Jan Jordaens and Pieter-Jan Provoost
 • “Meet & peak mission” to Finland – March 2024
 • Belgian Economic Mission to Norway – June 2024
 • Offshore Northern Seas (ONS) – Stavanger – August 2024
 • Nocturne Nordics & Baltics – Belgium – TBD Q4 2024
 • "Arctic Circle Assembly 2024" – Karen Van Loon, Researcher, Egmont Institute
  18:45 - 19:00 Break
  19:00 - 19:30 

Industry experience and ambitions

 • Offshore Wind experience in the Baltics – Laurent Fonfoneata, Business Development Manager Offshore, Jan De Nul Group
 • Green molecules & CCUS – Frederik Van Nuffel, Chief Technical Officer, Exmar
  19:30 - 20:15

Visionary thinking – energy transition in the arctic towards 2050

 • Setting the scene presentation - Damien Ernst (ULiege) and Pieter Jan Jordaens (Sirris)

Panel session 

 • The Geopolitics of the Arctic” - Marie-Anne Coninsx, Senior Associate Fellow & Former EU Ambassador to the Arctic

 • Renewable energy in the High Seas? - Annemie Vermeylen, Regulatory consultant offshore wind energy

 • Net zero energy: opportunities for offshore H2 production and transport of molecules - Laurent Fonfoneata & Frederik Van Nuffel

  20:15 - 21:00 Networking

 

De voertaal van dit event is het Engels.

What's in it for you?

Met Scandinavië en de Baltische Zee die nieuwe grenzen openen voor offshore windenergie en waterstofproductie, is dit een uitgelezen kans voor investeerders, bedrijven en actoren om inzicht te krijgen in het veranderende marktlandschap. In maart 2024 plannen we ook een Meet & Peek-missie naar deze regio, die tijdens het event onder de aandacht zal worden gebracht. Woon dit kick-offevent dus zeker bij om al het potentieel van deze regio’s optimaal te benutten en aan een groenere, duurzamere toekomst te werken.

Brrrr...

Daarnaast bezorgt onze speciaal gemaakte ice bar u een unieke ‘frisse ervaring’. Geniet van een drankje, netwerk met vakgenoten en grijp de kans op potentiële samenwerkingen aan.

Schrijf u nu in om er zeker bij te zijn!

Het aantal plaatsen is beperkt. Grijp deze gouden kans om onbenutte marktkansen te verkennen, de geopolitieke dynamiek te vatten en waardevolle inzichten te verwerven voor uw bedrijf. 

 

Save the date

11 Maart 2024  – 14 Maart 2024 

Meet & Peek – Energietransitie in Scandinavië en de Baltische Zee  
Sirris x Agoria Energy Technology Club

Ontdek de jongste ontwikkelingen in Finland en verken baanbrekende energieoplossingen, de toenemende investeringen in arctische offshore windenergie en de veelbelovende mix van groene waterstofproductie met offshore/onshore initiatieven. Ons event sluit naadloos aan op de Vaasa Energy Week, met exclusieve bezoeken aan toonaangevende bedrijven, actoren en ontwikkelaars; kortom, een nooit geziene duik in het hart van de Noord-Europese energierevolutie. 

Contacteer ons voor meer info
 

 

Deelnameprijs

Deelnameprijs per persoon, koffiepauzes en broodjeslunch inbegrepen bedraagt voor bedrijven met een vestiging in Vlaanderen slechts 115 euro (excl. btw) dankzij de steun van VLAIO in de context van het #industriepartnerschap. Voor anderen is de prijs 385 euro.

Dit evenement maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarin 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema's: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0. Zij doen dit onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Industriepartnerschap

Datum

05 december 2023 17:00 - 22:00

Locatie

De Ark Antwerpen
Siberiastraat z/n
2030 Antwerpen
België

Google maps

Prijs

€115,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €385,- andere

Contactpersoon

Partners

In samenwerking met

Datum

05 december 2023 17:00 - 22:00

Locatie

De Ark Antwerpen
Siberiastraat z/n
2030 Antwerpen
België

Google maps

Prijs

€115,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €385,- andere