Evenement

Manufacturing Day 2023

Manufacturing Day 2023 staat voor een halve dag vol inspiratie voor maakbedrijven. Ontdek de mogelijkheden om uw productie te optimaliseren tijdens concrete demonstraties en verhelderende getuigenissen van gerealiseerde Industrie 4.0-projecten.

Maakbedrijven streven ernaar om continu hun productieprocessen te optimaliseren om competitief te kunnen blijven in een snel evoluerende markt. Maar het is vandaag niet vanzelfsprekend om alle nieuwe technologieën en trends op te volgen. Het aanbod aan mogelijkheden is niet alleen bijzonder uitgebreid, de impact van deze technologieën op de doorlooptijd, variëteit, kwaliteit en kosten is moeilijk in te schatten. Wat is realistisch om te verwachten voor uw specifieke case of project? Welke bijkomende expertise is nodig bij het uitrollen van nieuwe technologieën (zoals data analytics, cybersecurity,…)?

Wat kan u verwachten van Manufacturing Day?

Sirris maakt u wegwijs in alle nieuwe en innovatieve technologieën en biedt de nodige ondersteuning in kennis, inspiratie en infrastructuur, om succesvolle optimalisatie en innovatie mogelijk te maken.

Tijdens onze Manufacturing Day presenteren we vier succesvolle Industrie 4.0-cases die inzoomen op de reële impact en verschillende praktische aspecten die komen kijken bij het optimaliseren van uw productie:

  • hoe een producent van schrijnwerk op maat digitale tools heeft ingezet om de operatoren te helpen in hun werk, om zo de foutenlast te reduceren.
  • hoe een producent van eventmateriaal op maat continu zijn productie innoveert en digitaliseert, om gepersonaliseerde producten kostenefficiënt te kunnen produceren.

Voor wie is dit event?

  • CEO's van kmo's
  • R&D-managers
  • Innovatiemanagers
  • Hoofdingenieurs
  • CTO's
  • Productieverantwoordelijke

Programma

  Uur Topic
  12:00 - 13:00

Lunch & Sirris Live Showcase

Tijdens het lunchmoment kunt u de gerealiseerde Industrie 4.0-projecten, voorgesteld tijdens de Sirris Live Showcase, bezoeken.

  13:00 - 13:30

WELKOMSTWOORD

5 verrassende waarheden waar maakbedrijven vandaag mee leven

Introductie door Ben Van Roose (Agoria) en Bart Verlinden (Sirris)

  13:30 - 14:30

VOORSTELLING SUCCESVOLLE PROJECTEN

Case 1: hoe een producent van gepersonaliseerd eventmateriaal continu haar productie innoveert/digitaliseert om kostenefficiënt te produceren

Nathalie Breugelmans, managing director bij b-token

B-token is producent van gepersonaliseerde jetons en op maat gemaakte toepassingen voor de eventsector. Naast de focus op personalisatie, zet b-token ook doelbewust in op duurzaamheid, zowel in haar producten als productie. Om gepersonaliseerde jetons in kleine reeksen efficiënt te kunnen produceren, werd de voorbije jaren fors geïnvesteerd in digitalisatie. Via een online platform kan de klant files van de gewenste producten uploaden en vanaf dat moment verlopen de volgende stappen van controle over werkvoorbereiding en planning tot daadwerkelijke productie volledig digitaal. B-token investeerde ook in innovatieve digitale printtechnologie om competitief te kunnen blijven. In deze presentatie focust Nathalie Breugelmans op het traject dat het bedrijf doorlopen heeft en welke resultaten behaald werden.

Case 2: Hoe een producent van schrijnwerk op maat digitale tools heeft ingezet om de operatoren te helpen in hun werk, om zo de foutenlast te reduceren

door Bertrand Schrevens, zaakvoerder van Kulapro

Kulapro verzorgt schrijnwerk op maat voor professionele klanten (B2B). Als klein bedrijf is het niet vanzelfsprekend om competitief te blijven in een sector waar elk project quasi uniek is. Kulapro besliste een aantal jaren geleden om volop in te zetten op digitalisatie, niet alleen in productie maar ook (en vooral) voor alle ondersteunende processen. In deze presentatie focust Bertrand Schrevens op de manier waarop Kulapro als klein bedrijf een dergelijk traject heeft aangepakt en welke impact het hiermee gerealiseerd heeft. Er wordt ook ingezoomd op het aspect 'change management' (i.e. het nauw betrekken van de medewerkers), wat voor Kulapro onontbeerlijk was in dit traject.

  14:30-15:00

KEYNOTE: Hoe digitalisering de maakeconomie opnieuw kan laten groeien

Noël Slangen, Algemeen Directeur bij POM Limburg

  15:00 - 15:30

Koffiepauze & Sirris Live Showcase

Vergaar tijdens de pauze nieuwe inzichten bij de verschillende projectdemonstraties van de Sirris Showcase.

  15:30-16:30

VOORSTELLING SUCCESVOLLE PROJECTEN

Case 3: Hoe een automotive-toeleverancier van metaalverwerking AI en machine learning inzet om nauwkeurigere procestijden te berekenen

door Stefaan Kempeneers, COO bij Hegge Toelevering enSamuel Franssens, Data Strategist bij Python Predictions

Hegge Toelevering levert onder andere plaatwerk aan de automotive sector, waarbij strikte kwaliteitseisen tot wel 10 ppm gelden. Klantorders worden ontvangen via 'Electronic Data Interchange' en kunnen frequent worden aangepast. Daarnaast vereisen kleine series en prototypes dat de planning nauwkeurig wordt afgestemd met de reguliere productie, waardoor overcapaciteit vrijwel uitgesloten is. Bedrijven in een vergelijkbare situatie zullen dus aanzienlijke voordelen halen uit een dynamische en precieze (detail)planning. In plaats van verouderde standaard procestijden te gebruiken, heeft Hegge een op machine learning gebaseerd model ontwikkeld, om voor elk specifiek productieorder een nauwkeurige procestijd te voorspellen, rekening houdend met het betreffende product en materiaal, de machinebewerkingen en de betrokken operator. Tijdens deze presentatie zal worden toegelicht hoe deze dynamische planningsmethode werd ontwikkeld en geïmplementeerd op de productievloer, en wat de toegevoegde waarde hiervan is. 

Case 4: Hoe een start-up een lokale productie opzette voor meer flexibele en kwalitatieve productie van voedingrobots 

Door Glenn Mathijssen, CEO bij Alberts

Alberts, een Belgische start-up actief in food robotics, ontwikkelt en bouwt vendingrobots die gepersonaliseerde, verse smoothies en soepen maken. Nu de eerste uitdagingen achter de rug zijn, heeft het bedrijf een lokaal productiecentrum in België opgezet, waardoor flexibele productie van hoge kwaliteit mogelijk werd. Daarnaast werden de automaten geüpgraded met self diagnose loops om de kwaliteit te bewaken en afwijkingen te detecteren. Geavanceerde robotica-integratie belooft een grotere efficiëntie en toegankelijkheid in de voedselproductie en stelt nieuwe normen voor de industrie. Tijdens de presentatie ligt de nadruk op de operationele en strategische keuzes die Alberts in staat hebben gesteld om hun ideeën te realiseren. Glenn zal ook ingaan op de complexiteit van het opzetten van lokale productie voor de productie van food robots van hoge kwaliteit in een concurrerend roboticalandschap.

  16:30-17:15

KEYNOTE: Verandering - geeft u op of kijkt u vooruit?

Marc Herremans, oprichter van To Walk Again Foundation.

In het leven hebben we op zowel privé- als op werkgerelateerd vlak soms te maken met zware tegenslagen. Tegenslagen en mindere dagen zijn voor ieder van ons een onderdeel van het leven. De kunst in het leven is om de tegenslagen te plaatsen en deze te zien als een kans om terug te vechten en grenzen te verleggen. Marc Herremans toont in deze keynote aan hoe je van een tegenslag een kans kan maken, hoe je tegenslagen als een uitdaging kan zien om bijvoorbeeld te innoveren en hoe dit de creativiteit stimuleren. De hele keynote is opgehangen aan zijn eigen ervaringen en laat u stilstaan bij wat écht belangrijk is.

  17:15

Drink & Sirris Live Showcase

U kunt bij een drankje napraten over de opgedane kennis en inspirerende inzichten. Wie niet eerder de kans kreeg om de Sirris Live Showcase te bezoeken krijgt hiertoe nog de gelegenheid.

 

Deze planning wordt regelmatig geüpdatet. 

Dit event vindt plaats in het Nederlands.

Industriepartnerschap

Datum

23 november 2023 12:00 - 18:00

Locatie

BluePoint Brussels
August Reyerslaan 80
1030 Brussels
België

Google maps

Prijs

€111,-

Contactpersoon

Lees meer over deze expertise

Datum

23 november 2023 12:00 - 18:00

Locatie

BluePoint Brussels
August Reyerslaan 80
1030 Brussels
België

Google maps

Prijs

€111,-

Gelijkaardige activiteiten