Circulaire economie: Circulariteit in ontwerpproces
Masterclass

Integreer circulariteit in uw productontwerp

Deze masterclass reikt u inzichten, methodes en tools aan voor ontwerp van circulaire producten. Dit helpt u goede keuzes te maken voor uw product en bijhorende diensten, die in de praktijk ook echt werken, rekening houden met de milieu-impact, het beoogde verdienmodel en het ecosysteem waarin uw product zal functioneren.

Circulariteit inbrengen in het ontwerpproces van uw product is niet vanzelfsprekend. De denkpatronen, methodes en tools uit het (nog) dominante lineaire model zijn niet steeds geschikt of optimaal. Bijkomende aspecten en aanpassingen dringen zich op. Het ontwerp van uw product heeft een grote impact op de gehele levenscyclus en is een belangrijke hefboom om uw circulaire ambities te realiseren. 

Deze masterclass reikt u inzichten, methodes en tools aan die u toelaten om circulariteit doorheen het gehele ontwerpproces in te brengen. Zinvolle keuzes vroeg in het ontwerpproces voor uw product en bijhorende diensten maken, validatie van de keuzes die in de praktijk  werken, inschatten en rekening houden met de milieu-impact van bij de start, uw product en dienst linken aan het beoogde verdienmodel en het ecosysteem waarin uw product zal functioneren, … dit zijn de uitdagingen waarvoor we u wapenen. U leert dus welke aanpassingen in het ontwerpproces nodig zijn om circulaire producten en diensten te concretiseren.   
Als het voor uw organisatie duidelijk is welk product of welke product-dienst-combinatie u in de markt wil zetten, maar de ontwerpstrategie of de validatie van uw ontwerp is nog niet geheel helder, dan is deze masterclass zeker iets voor u. 

Deze masterclass geeft u :

 • Inzicht in hoe het ontwerpproces de circulariteit van uw product beïnvloedt en welke elementen uw ontwerpstrategie bepalen.
 • Methodes en tools om de circulariteit en milieu-impact van uw product in te schatten doorheen het ontwerpproces.
 • Inzicht in de creatie en het behoud van de waarde van uw product over de levenscyclus, en bijhorende verdienmodellen.  
 • Inzicht in en methodes over hoe u de beslissingen kan nemen die levenscyclusimpact en economische waarde-creatie combineren en optimaliseren.
 • Inzicht verschaffen in hoe u de risico’s van circulaire innovatie beheerst en reduceert, bijv. de marktacceptatie.
 • Methodes om uw product in een vroeg stadium te valideren bij de gebruiker.
 • Inzicht in hoe u uw ontwerpproces beter geschikt maakt om circulaire producten te ontwerpen

Programma

09u00 : Sessie 1 - Intro en focus op inputs voor ontwerpstrategie
10u15 : Pauze
10u30 : Sessie 2 - Eco-impact beoordelen in vroege fase van ontwerpproces
11u45 : Lunchpauze
13u15 : Sessie 3 - Keuzes maken op basis van alle inputs
14u30 : Pauze
14u45 : Sessie 4 - Valideren van het productontwerp
16u00 : Einde

Wat mag u verwachten :

 • Interactieve begeleiding en directe toegang tot de experts 
 • Inspiratievolle praktijkvoorbeelden uit de maakindustrie
 • Internationale expertise in circulair productontwerp
 • Toegang tot alle templates en tools die we in deze sessie gebruiken
 • Opname van de masterclass zodat u deze later kan herbekijken
 • Een leeslijst (boeken en publicaties) rond circulair product & service design, waarmee u zich verder in het onderwerp kan verdiepen
 • Toegang tot een netwerk van nationale en internationale experts

Doelgroep

 • U heeft met uw bedrijf een concreet circulair productidee (product en/of dienst) dat u wil ontwerpen of dat zich in de ontwerpfase bevindt. 
 • De brede doelgroep omvat bedrijven en organisaties die een impact hebben op de fysieke producten: ontwerpers en producenten van producten, dienstverleners tijdens de levensduur van producten (onderhoud, upgrade, herstel, … van producten), technologische industrie en maakbedrijven, …
 • Deelnemers: R&D-managers, product managers, ontwerpers, C-level management betrokken bij product- en dienstontwerp, product marketing managers, ... 

Let op! Het aantal deelnemers aan deze masterclass is beperkt tot 15.

Prijs

Bedrijven die in Vlaanderen gevestigd zijn, betalen dankzij de steun van VLAIO in het kader van het #industriepartnerschap project slechts 370 euro. De deelnameprijs voor deze masterclass bedraagt 1.230 euro voor bedrijven buiten Vlaanderen.

Annuleringen dienen via e-mail te worden gemeld (events.admin@sirris.be). Annuleringen die 3 werkdagen voor de masterclass worden gemeld, zijn gratis. Bij niet annuleren of op de dag zelf wordt het volledige inschrijvingsbedrag aangerekend. Vervanging door een collega is steeds mogelijk mits dit vooraf via e-mail wordt gemeld (events.admin@sirris.be).

Deze masterclass maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Digitalisering, Duurzaamheid en Industrie4.0. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen. 

Industriepartnerschap

#industriepartnerschap #sterkondernemen 

Datum

06 december 2022 09:00 - 16:00

Locatie

Sirris, MRC Gent
Technologiepark-Zwijnaarde 48
9052 Zwijnaarde
België

Google maps

Prijs

370 euro | 1 230 euro (zie details)

Contactpersoon

Datum

06 december 2022 09:00 - 16:00

Locatie

Sirris, MRC Gent
Technologiepark-Zwijnaarde 48
9052 Zwijnaarde
België

Google maps

Prijs

370 euro | 1 230 euro (zie details)