Transformer station
Masterclass

Cybersecurity voor kritieke infrastructuren (energiesector, ruwe omgevingen en nutsbedrijven)

In deze Masterclass energiesector behandelen we de meest kritieke onderwerpen voor kritieke infrastructuren, die meestal niet worden gedekt door de standaard cyberbeveiligingsmaatregelen en speciale aandacht vereisen vanwege de snelle digitalisering en actieve bedreigingen.

Waarom is cyberbeveiliging belangrijk voor uw sector?

 • Sinds de invasie in Oekraïne zijn de veiligheidsrisico's toegenomen, met een aanzienlijke toename in cyberaanvallen.
 • 84% verwacht fysieke schade, 57% verwacht verlies van mensenlevens. Meer dan de helft van de energieprofessionals gelooft dat cyberaanvallen op de sector binnenkort zullen leiden tot verlies van mensenlevens en veel bedrijven doen niet genoeg om zich te beschermen. Bron: DNV
 • Digitalisering in de energiesector biedt voordelen voor de consument, maar vergroot de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen, wat risico's met zich meebrengt voor de energievoorziening en de privacy van consumentengegevens.
 • Specifieke uitdagingen in de energiesector, zoals real-time operationele eisen, onderling verbonden infrastructuur en de integratie van verouderde systemen met nieuwe technologieën, vereisen aandacht op maat voor cyberbeveiliging.
 • De Europese Commissie heeft een uitgebreid wetgevingskader voor cyberbeveiliging opgesteld, waaronder de EU Cybersecurity Strategy, de NIS Directive, en de Cybersecurity Package om deze veranderende uitdagingen aan te pakken.
 • De Europese Commissie bevordert samenwerking en vertrouwen tussen EU-landen en belanghebbenden door middel van initiatieven zoals de netwerkcode voor cyberbeveiliging en de NIS-samenwerkingsgroep om grensoverschrijdende cyberrisico's te beheren en gestandaardiseerde beveiligingscontroles en -vereisten te ontwikkelen.
 • Naarmate nutsbedrijven hun operationele technologienetwerken (OT-netwerken) verder moderniseren en upgraden, groeit ook de tendens om deze netwerken te laten convergeren met IT-netwerken. Terwijl de voordelen van het integreren van de IT- en OT-netwerken van een nutsbedrijf onder één operationele paraplu worden aangetoond, spelen toenemende beveiligingsrisico's en veranderende beveiligings- en privacyvereisten een rol.


Voor wie?

CEO's, CTO's, OT-engineers en IT-beheerders in de energiesector, hun leveranciers en zakenpartners. Maak je je zorgen over recente cyberaanvallen, digitalisering en de beveiliging van virtuele energiecentrales? Dan is deze Cybersecurity-training iets voor jou. Aangezien u een besluitvormer bent als het gaat om zakelijke en technologische beslissingen, stelt deze cursus u in staat om direct actie te ondernemen binnen uw bedrijf en als zodanig een directe impact te hebben op het beveiligingsniveau.

Programma 

Datum Tijd Waar Wat

29 februari 2024

10:00
- 14:30

ONLINE

Masterclass (deel 1)

 • Risico's en compliance: hoe NIS2 aan te pakken
 • Bevoorradingsketen en gegevensbeveiliging in kritieke infrastructuren

7 maart
2024

9:30
-
15:30

Op locatie
bij Sirris Kortrijk 

Masterclass (deel 2 en oefensessie) 

 • Zero Trust-architectuur en OT-beveiliging

 • De kennis toepassen: uw persoonlijke routekaart naar

 

Weet je niet zeker of het iets voor jou is?

Neem contact op met Tatiana Galibus voor een gedetailleerd programma en andere vragen. 

Deelnameprijs

Deelnameprijs per persoon, koffiepauzes en broodjeslunch inbegrepen bedraagt voor bedrijven met een vestiging in Vlaanderen slechts 483 euro (excl. btw) dankzij de steun van VLAIO in de context van het #industriepartnerschap. Voor anderen is de prijs 1.609 euro (excl. btw).

Dit evenement maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarin 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema's: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0. Zij doen dit onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Banner IP

Datum

29 februari 2024 10:00 - 14:30

Locatie

Sirris
Graaf Karel de Goedelaan 5
8500 Kortrijk
België

Google maps

Prijs

€483,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €1.609,- andere

Contactpersoon

Experts

Partners

Gefinancierd door

Datum

29 februari 2024 10:00 - 14:30

Locatie

Sirris
Graaf Karel de Goedelaan 5
8500 Kortrijk
België

Google maps

Prijs

€483,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €1.609,- andere

Similar events