Wat is ROI van digitalisatie op de werkvloer? Stap mee in nieuw onderzoeksproject!

Productiebedrijven integreren steeds meer digitale tools op de werkvloer. Wilt u weten wat digitalisatie op de werkvloer kan opbrengen en wat u moet doen om het maximum uit uw investering te halen? Sirris en KU Leuven zijn een onderzoeksproject gestart rond de economische impact van MES/MOM-systemen.

Het inzetten van digitale technologieën op de werkvloer biedt heel wat mogelijkheden voor de maakindustrie. Digitale systemen maken het mogelijk om heel wat data te capteren (orderstatus, storingen, scrap, …) en zorgen er bovendien voor dat de werkvloer over de juiste informatie (planning, werkinstructies,…) beschikt. Deze verschillende functionaliteiten worden typisch gebundeld in één systeem dat de kloof overbrugt tussen de werkvloer en het bovenliggende ERP-systeem. Dergelijke systemen staan bekend onder de naam ‘manufacturing execution system’ (MES) of de recentere term ‘manufacturing operations management’ (MOM). Deze systemen omvatten typisch ondersteuning voor meerdere domeinen, zoals logistiek, kwaliteit, onderhoud en productie.

Dergelijke systemen bieden heel wat voordelen voor productiebedrijven, maar vergen typisch ook een significante investering. Voor productiebedrijven is het vaak niet eenvoudig om de juiste keuzes hierin te maken en de rentabiliteit van deze systemen in te schatten. Sirris is daarom samen met KU Leuven een onderzoeksproject gestart met als doel de economische impact van MES/MOM te evalueren. Het opzet is om het potentieel van deze systemen in kaart te brengen aan de hand van concrete cases bij bedrijven.

In dit kader zijn we op zoek naar bedrijven die meer willen weten over de economische impact van digitalisatie op de werkvloer. Overweegt u een investering in een MES/MOM- of ander systeem en wenst u te weten wat dit financieel kan opbrengen? Of u beschikt al over een MES/MOM-systeem en wenst te weten hoe u hier het maximum kan uithalen? Neem dan snel contact met ons op voor meer informatie!

Tags: