Wuyts image

Wuyts zet de deur open voor nieuwe ideeën

Thomas Vandenhaute

Om de toenemende complexiteit in zijn aanbod het hoofd te kunnen bieden, stelde Wuyts, bewerker van materialen en producent van verscheidene producten, zich open voor invloeden en inspiratie van buitenaf. Zo wilde Wuyts product, productie en bedrijf innoveren en optimaliseren. Ook Sirris hielp een handje.

Wuyts in Zandhoven is al decennia gespecialiseerd in de bewerking van materialen zoals aluminium, en andere metaalsoorten. Door de jaren heen is een breed gamma aan eigen producten ontwikkeld voor zeer diverse markten. Gevelbouw, straatmeubilair, buitenschrijnwerk en zelfs kogelvrije wanden behoren al enige tijd tot hun gamma.  Om zich te differentiëren van andere aanbieders zet het bedrijf steeds meer in op maatwerk en personalisatie. Intussen zijn er nog bijkomende activiteiten in design-meubels en design-straat/winkelmeubilair, zoals grote digitale displays.

Invloed en inspiratie

Om deze toenemende complexiteit het hoofd te bieden, heeft Wuyts zich gaandeweg meer opengesteld voor invloeden en inbreng van buitenaf. Innoveren en verbeteren doe je immers niet alleen. Zo wordt er ook met Sirris samengewerkt in verschillende domeinen.

Zo liet Wuyts een materialenscan uitvoeren, nam het deel aan een studie rond het smeltloos recycleren van aluminium spanen, werden bezoeken binnen verbetertrajecten in het kader van  Factories of the Future opgezet en werd de samenwerking met onderaannemers en partners uitgediept.

De hieruit vergaarde inspiratie die door het bedrijf werd opgenomen, is nu echt zichtbaar: de volledige fabriekshal werd herschikt, de flow in de productieprocessen verbeterd, planning en informatiedoorstroming werden vereenvoudigd, productiecellen worden opgezet met als doel (zelfsturende) teams op te leiden, meer natuurlijk licht werd binnen gebracht,  …
Dit resulteert ook in een aangenamere, lichtere en groenere werkomgeving.

 

Afvalstromen

Ook op het vlak van duurzame productie werden stappen gezet met onder meer een veel selectievere afvalverwerking. De bijkomende kennis over de verwerkingsmethodes van de specifieke afvalstromen bracht potentieel tot optimalisatie en verbetering aan het licht. Hierbij worden de meest geschikte partners voor afvalophaling en -verwerking geselecteerd, zodat elke partner zich kan toeleggen op zijn kerncompetenties. Waar mogelijk worden de kringlopen gesloten. Zo werden bijvoorbeeld herbruikbare poetsdoeken in een gesloten kringloop voorzien. 

 

Open voor inspiratie

Het bedrijf leerde dat het openen van ramen en deuren voor invloeden en ideeën van buiten de organisatie helpt. Het stimuleert tot het schrijven van een eigen verhaal, om zo de toekomst te helpen waarmaken. Op vele vlakken geldt dat evolutie alleen mogelijk wordt door interacties en samenwerkingen.

Wil jij ook je deur openzetten en de vruchten plukken van vernieuwing? Laat het ons weten, neem contact op!

Dit artikel werd opgesteld in het kader van het project 'Eco-compliance als competitief wapen’ als competief wapen’, met steun van Vlaio.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be