WalHub, onestopshop voor bedrijven met digitale-transformatieambities

Artikel
Jean-François Delaigle

Agoria, Sirris en zes andere partners zijn officieel van start gegaan met WalHub, een project dat medegefinancierd wordt door Europa, met de steun van Wallonië. De partners, die elkaar prima aanvullen met hun respectieve expertise, streven ernaar samen de digitale transformatie van de Waalse maakbedrijven te versnellen door sensibilisering en uptake van kerntechnologieën.

De recente studie uitgevoerd door Gartner en Roland Berger geeft een stand van zaken van de Waalse maaksector, met focus op de belangen en obstakels die moeten worden aangepakt om de ambities van het programma ‘Industry of the Future’ van de Waalse digitale strategie Digital Wallonia, waar te maken.

Technologie speelt hierbij een belangrijke rol. De integratie van de toeleveringsketen, een belangrijke hefboom voor het concurrentievermogen van industriebedrijven, vervolledigt het aanbod en speelt tegelijk in op een probleem dat in de regio duidelijk is bevestigd door bijna 200 audits. 55 procent van de geauditeerde bedrijven heeft momenteel weinig controle over hun toeleveringsketen. WalHub wil hierin verandering brengen.

WalHub is een van de 151 European Digital Innovation Hubs (EDIH) die de Europese Commissie heeft geselecteerd en medefinanciert. Met de steun van de Waalse regering, via de strategie Digital Wallonia, verbindt WalHub zich ertoe de digitale transformatie van de Waalse maakbedrijven te vergemakkelijken en te bevorderen door de uptake van vier belangrijke technology enablers te versnellen:

  • Artificiële intelligentie

  • IoT-technologieën (connected objecten)

  • High-Performance Computing (HPC)

  • Cyberbeveiliging in hun productieproces en toeleveringsketen

Unieke geïntegreerde aanpak

WalHub moet het ‘technologisch-maturiteitsniveau’ van de bedrijven die het ondersteunt verhogen via een geconsolideerd dienstenaanbod, van sensibilisering tot proof of concept. De experts van WalHub concentreren zich op de productieactiviteiten van kleine en middelgrote maakbedrijven, met een unieke en bijzondere focus op de activiteiten van hun toeleveringsketen. Dit aspect wordt door de bedrijven vaak over het hoofd gezien, hoewel het essentieel is in termen van continuïteit en veerkracht op de markt. Een van de eigenheden van een EDIH is dat het WalHub-klantentraject de weg baant voor experimenten en ‘testen alvorens te investeren’: zo wil het de digitale technologieën inzichtelijker maken, de risico’s beperken en de besluitvorming door de begeleide bedrijven vergemakkelijken doorheen hun digitale-transformatietraject. Via zijn module ‘skills & training’ plaatst de begeleiding door WalHub ook de ‘menselijke factor’ centraal, door specifieke bijstand te verlenen bij het vaststellen van de trainingsbehoeften. WalHub zal ook bijzondere aandacht besteden aan het identificeren en netwerken met de juiste private en publieke partners, zowel in Wallonië als in Europa. Tot slot maakt WalHub het mogelijk concrete oplossingen te vinden, mede omdat het gesteund wordt bij het vrijmaken van de nodige financiële middelen om deze transformaties uit te voeren.

Doelgroep en behoeften

Als EDIH Industry 4.0 richt WalHub zich op zes sectoren van de maakindustrie: agrovoeding, farmaceutica en biotechnologie, chemie, rubber en kunststoffen, luchtvaart en ruimtevaart, technologieën voor de productie van machines/apparatuur, en de hout- en bouwsector.
Om de mogelijkheden van deze technologieën voor de industrie concreet aan te tonen, structureert WalHub zijn actie rond fysieke demonstrators op drie strategische locaties: A6K (Charleroi), het Liège Science Park en Galaxia (Transinne).

Partners

WalHub wordt ondersteund door een consortium van organisaties met complementaire expertise: Agoria, de Belgische technologiefederatie en coördinator van het project, de competitiviteitsclusters MecaTech en Logistics in Wallonia, de onderzoekscentra Sirris, Cenaero, CETIC en Multitel, alsook Idelux en het Agence du Numérique. Dit consortium staat garant voor expertise en een sectoroverschrijdende aanpak waarbij elke partner zijn eigen netwerken kan inzetten en alle sectoren in heel het land kan bereiken, om zo veel mogelijk bedrijven te benaderen.

Over Walhub

Meer info over WalHub en het dienstenaanbod: WalHub.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be