VWT-symposium - 'Koolstofneutraliteit en vermindering van energiekosten bij warmtebehandeling’

Artikel
Kurt Beghyn

‘Hoe kunnen de mechanische en metallurgische industrie met oplossingen, materialen en proceswetenschappen bijdragen aan koolstofneutraliteit en vermindering van de energiekosten bij warmtebehandeling’? Dit is het onderwerp van het symposium, georganiseerd door VWT en A3TS in Antwerpen op 11 mei 2023.

Duurzaamheid en vermindering van CO2-uitstoot en energiekosten zijn zeer actuele thema’s, zowel nu als in de toekomst. Deze complexe situatie, met aanzienlijke impact op internationale schaal, wordt gekenmerkt door grote verschillen tussen de continenten. Europa zal een belangrijke rol spelen met de 'Green deal', maar er zijn veel verschillen tussen landen en regio’s.

De thema’s zijn erg belangrijk voor bedrijven gespecialiseerd in warmtebehandeling. Vergeleken met andere sectoren, wordt de warmtebehandelingssector gekenmerkt door relatief hoge energie-, arbeids- en gereedschapskosten. In veel gevallen zijn de processen vast of semi-vast, zodat de mogelijkheden om in te grijpen beperkt zijn. Daardoor is de warmtebehandelingssector sterk afhankelijk van ontwikkelingen in de andere sectoren en van het eigen klantenbestand.

Daarom besloten de Association de Traitement Thermique et de Traitement de Surface (A3TS) en de  Vereniging voor Warmtebehandelingstechniek (VWT) een volledige dag over dit onderwerp te organiseren. Als VWT-bestuurslid zal Sirris ook aan dit evenement deelnemen.

Zeven sprekers uit de industrie en de onderzoekssector zullen de verschillende aspecten van dit onderwerp behandelen. Zij zullen hun aanpak belichten en enkele voorbeelden van oplossingen geven. Het is ook een unieke gelegenheid voor de deelnemers om hun ervaringen uit te wisselen.

Interesse om deel te nemen aan het symposium op 11 mei 2023? U vindt het volledige programma, alle praktische informatie en het inschrijvingsformulier op de website van A3TS.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be