Verwerking van monitoringdata SLM-smelt voor kwaliteitscontrole

31 mei 2021
Julien Magnien
Olivier Rigo

Binnen het Enable-project konden we een nieuwe ontwikkeling realiseren in de verwerking van data afkomstig van monitoring van het SLM-smeltbad, voor kwaliteitscontrole van additive-manufacturing onderdelen.

De additive-manufacturing-technologie SLM (selectief laser melting) staat voor een belangrijke technologische doorbraak en laat ons toe om geometrieën te produceren die onmogelijk te vervaardigen zijn met klassieke technologieën zoals verspanen of gieten. De ontwikkeling van onderdelen met deze technologie, in het bijzonder voor de luchtvaartindustrie, vereist kwaliteitsbeheersing van de geproduceerde onderdelen: we denken hierbij aan de oppervlaktekwaliteit, gebreken zoals porositeiten en scheuren, microstructuur, de aanwezigheid van kleine holtes, ...

Binnen het Enable-project werkt Sirris aan het gebruik van in-situ monitoringsystemen om printdefecten makkelijker op te sporen via niet destructieve controles. Hiervoor werden onze machines gebruikt die uitgerust zijn met een smeltbadmonitoringsysteem en camera om de productieomstandigheden te registreren (zie figuur 1).

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be