Uw digitale en duurzame transformatie sterk van start met deze tips

29 juni 2022
Artikel
Ludwig De Locht

De strategische implementatie van de processen voor een digitale en duurzame transformatie in een bedrijf (ook 'twin transformation’'genoemd) loont. Voor een bedrijf is het echter vaak niet evident om uit te maken waar en hoe het die twin transformatie moet aanvatten. Met deze tips helpen we u op weg.

De afgelopen jaren zijn veel bedrijven begonnen met investeren in digitale technologieën om hun business om te vormen. Anderen kozen om hun producten, diensten en activiteiten te laten bijdragen tot meer ecologische of maatschappelijke duurzaamheid. Maar slechts een handvol bedrijven slaagt erin digitale en duurzame transformaties aan elkaar te koppelen. Toch loont de strategische implementatie van de processen voor een digitale en duurzame transformatie in een bedrijf - ook wel 'twin transformatie' genoemd. Volgens een onderzoek van Accenture hebben bedrijven die een twin transformatie doorvoeren, 2,5 maal meer kans om tot de leiders van morgen te behoren. Naast economische voordelen kunnen geavanceerde digitale oplossingen ook een aanzienlijke duurzame impact hebben.

Voor een bedrijf is het vaak niet evident om uit te maken waar en hoe het die twin transformatie moet aanvatten. Daarom geven we u hier al drie tips om goed van start te gaan.

Digitale en duurzame transformaties spelen zich af in drie impactgebieden van de onderneming: de organisatie met alle bedrijfsprocessen, het aanbod met de producten en diensten en het bedrijfsmodel. Deze impactgebieden hebben bedrijfsspecifieke doelstellingen. Pas deze doelstellingen aan, zodat ze expliciet een positieve impact op sociale en/of ecologische duurzaamheid bevatten. Ga vervolgens systematisch na hoe digitale technologie als hefboom voor deze doelen werkt, door ze op een snelle, schaalbare en verifieerbare manier te verwezenlijken. Het gebruik van veel voorkomende scenario’s helpt u hier al snel op weg.

De duurzaamheidsdoelstellingen dienen een specifieke, verifieerbare impact te hebben om niet als ‘green washing’ of ‘social washing’ te worden bestempeld. Hiervoor dienen methoden ingevoerd te worden om de impact te meten en te analyseren. Na het vastleggen van deze methoden, is het een goed idee om deze extern te laten valideren. Het science-based-target-initiatief helpt hier bijvoorbeeld bij, wanneer het gaat om het reduceren van CO2-emissie.

Digitale technologie kan duurzaamheidsprojecten mogelijk maken. Daarnaast komt digitale technologie ook met een ecologische kost. Om de balans zo positief mogelijk te maken, dient de technologie zo verantwoordelijk mogelijk gebruikt te worden. Pas hiervoor de beste praktijken toe voor sustainable IT.

Wilt u meer weten over hoe u deze tips in praktijk kan omzetten. Kom dan naar ons thema-event ‘Digitale of duurzame transformatie? Kiezen is verliezen!’ op 27 september! Meer info vindt u hier.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be