Tien nieuwe ondernemingen bekroond op tiende editie Factory of the Future Award

Artikel
Walter Auwers

België telt nu 65 Factories of the Future

Op 8 februari 2024 werden voor het tiende jaar op rij de meest toekomstbestendige fabrieken van ons land in de bloemetjes gezet met een award. Maar liefst tien Belgische bedrijven mogen zich vanaf vandaag ‘Factory of the Future’ noemen. Met die prijzen worden de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België bekroond. Daarnaast kregen ook een aantal bedrijven een verlenging van hun titel. 

De tien laureaten van deze 2024-editie van de Factory of the Future Award zijn Alpha Innovations, Alpro, Anziplast, Bridgestone Aircraft Tire (Europe), Daftrucks, GSK Formulation, Imerys Minerals, Mockel, Oleon en Ziggzagg. Ze ontvingen hun award, in aanwezigheid van een publiek van maar liefst 650 mensen, uit handen van Vlaams-minister president Jan Jambon en Waals vicepresident Willy Borsus.  

Factories of the Future zijn bedrijven die volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. De winnaars moeten op elk van die vlakken een score krijgen van minstens 8 op 10. Ze mogen zichzelf daarna voor een periode van drie jaar ‘Factory of the Future’ noemen. Na afloop van die periode wijst een nieuwe audit uit of de titel kan worden verlengd.  

Dit was het geval voor vijf andere maakbedrijven: Cargill, Danone, Delhez, L’Oréal en Niko konden hun titel verlengen. Borit mag zichzelf al voor de derde keer ‘Factory of the Future’ noemen, en Newtec/ST Engineering en Continental zijn er zelfs al voor de vierde keer bij. 

Zo is op tien jaar tijd de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België uitgegroeid tot een club van 65 ondernemingen.  

De Factories of the Future Awards zijn sinds 2015 een initiatief van Sirris en Agoria, ondertussen in samenwerking met de industriefederaties Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubel) en essenscia (chemie en life sciences), en met innovatieclusters Centexbel (textieltechnologie), Wood.be (hout en meubelindustrie) en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD (agrovoeding), Catilisti (chemie en kunststoffen), l’Agence du Numérique wallonne en de ‘Industrie du Futur’-partners. 

Bekijk het filmpje van tien jaar Factory of the Future Awards!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be