SustAIn.brussels, uw Brusselse springplank naar innovatie van topniveau met AI

21 maart 2023
Artikel
Ludwig De Locht

SustAIn.brussels is de nieuwe Europese pool voor digitale innovatie in Brussel en profileert zich als uniek toegangspunt voor bedrijven tot duurzame digitale innovatie.  De pool zet in op AI en andere opkomende technologieën om een hefboom te creëren voor een toekomstbestendige en duurzame economie in Brussel. Mis het lanceringsevent op 23 mei niet!

Het industriële weefsel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat voor 99,7% uit kmo’s, met een hoge concentratie van digitale en dienstgerichte bedrijven. De digitale technologie is de belangrijkste motor van hun innovaties en is essentieel voor de opbouw van een toekomstbestendige activiteit. Wat de toepassing van artificiële intelligentie (AI) betreft, doen deze bedrijven het echter net iets minder goed dan het Europese gemiddelde  en ze eindigen zelfs op de derde laatste plaats als het op het gebruik van ICT voor duurzame ontwikkeling aankomt. In deze optiek is de oprichting van een Europese pool voor digitale innovatie (EDIH) in Brussel meer dan welkom.

De uitdagingen van vandaag aanpakken

Het initiatief zal bedrijven helpen digitale technologieën effectief toe te passen door de juiste partners te vinden voor hun behoeften, die hen kunnen ondersteunen en helpen een antwoord te vinden op de volgende kernvragen:

  • Hoe technologische oplossingen kiezen en testen?
  • Welke vaardigheden te verwerven?
  • Welke investeringen zijn nodig en waar zijn ze te vinden?
  • Hoe lokale of internationale partnerschappen aangaan?
  • Hoe doe je dit op een duurzame manier, zodat het een positieve impact heeft op onze maatschappij en ons milieu?

Bijdragen tot verbetering

Sirris, Agoria, ULB, VUB en BeCentral, vijf belangrijke actoren in het Brusselse digitale ecosysteem, hebben hun krachten gebundeld om de overgang naar een toekomstbestendige en duurzame economie voor Brussel te bevorderen, uitgaande van AI en andere opkomende digitale technologieën.

Met de steun van Innoviris en overeenkomstig de digitale strategie van de Europese Commissie ‘EDIH call’, is het de bedoeling een Europese pool voor digitale innovatie in Brussel in het leven te roepen en te profileren als het unieke toegangspunt tot duurzame digitale innovatie in Brussel, met een focus op AI en andere opkomende technologieën.

De nieuwe pool zal het toegangspunt zijn tot technische expertise en experimenten, en het mogelijk maken te ‘testen alvorens te investeren’. Zo zullen bedrijven hun bedrijfs-/productieprocessen, producten of diensten kunnen verbeteren door AI of andere opkomende technologieën te implementeren. De pool zal ook innovatiediensten bieden, zoals financieringsadvies, opleiding en ontwikkeling van de vaardigheden die nodig zijn om innovatie te ondersteunen. Ook duurzaamheids- en milieuaspecten worden in aanmerking genomen. In dit kader zullen de bedrijven positief kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties (bijv.: lager energieverbruik of lage koolstofuitstoot).

De pool zal niet alleen een lokale impact hebben, maar ook een Europese functie vervullen door als toegangspoort naar en vanuit Europa te fungeren om, enerzijds, actief kansen voor Brusselse stakeholders op te sporen en, anderzijds, als digitale enablers voor de SDG's  met andere hubs in heel Europa samen te werken.

Lanceringsevent

Koestert u met uw bedrijf (gevestigd in Brussel) digitale ambities en mikt u een duurzame impact? Dan mag u het SustAIn.brussels lanceringsevent niet missen! Woon op 23 mei 2023 het lanceringsevent bij in hartje Brussel in Becentral! Lees er alles over in onze agenda.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be