Survey Anyplace, Inventive Designers en DataStories gaan voor data-gedreven productmanagement

Case
Nick Boucart

De convergentie van cloud, communicatie en IoT-structuur, met daar bovenop de trend naar virtuele toepassingen, brengt nieuwe uitdagingen voor applicatieontwikkelaars en infrastructuurproviders met zich mee. De resulterende systemen zijn complex, met dynamische resources die mogelijke problemen verbergen. Dit creëert de nood aan flexibele monitoring en optimalisatiemethoden. Het Itea-project Flex4Apps, opgezet door Duitse en Belgische organisaties, waaronder Sirris, met verschillende bedrijven, pakt de uitdagingen van monitoring en optimalisering van grote, gedistribueerde cyber-fysieke systemen. Het doel van het project is een oplossing voorzien om grote volumes aan data te beheren en de complexiteit van system monitoring te beheersen, terwijl het doelsysteem zo minimaal mogelijk wordt verstoord.

Sirris bracht in het kader van dit O&O-project drie gedreven Belgische bedrijven samen, die gewonnen waren voor het uitbouwen van data-gedreven productmanagement. De job van een productmanager stopt immers nooit en daarom werd bekeken in hoeverre een deel van het takenpakket automatisch kon worden gestuurd op basis van data. Dit op basis van de infrastructuur die de klant al in huis heeft en gebruikt.

Het Antwerpse Survey Anyplace biedt als 'use-case-provider' de mogelijkheid online enquêtes met een hoge funfactor op te stellen, om zo eventuele deelnemers aan te zetten de vragen te beantwoorden. De start-up gaat een stap verder in data-analyse met zijn SaaS-productmanagement: het meet het gebruik bij de klant, analyseert deze data en zet deze terug in bij de klant in de vorm van contextgevoelige content voor het opstellen van bevragingen. Afhankelijk van de applicatie en gebruiker - van newbie tot doorwinterd - worden tips gegeven over het gebruik van allerlei features in de enquêtes. Op die manier kan Survey Anyplace de relatie met zijn klanten dieper en hechter maken, en de meest gepaste ondersteuning en advies geven.

Inventive Designers helpt organisaties beter communiceren met zijn klanten en de klantervaring en klantenbinding verbeteren via software en cloud-oplossingen, bestemd voor meerkanaalscommunicatie. De verschillende applicaties van het bedrijf draaien in-house op de infrastructuur van de klanten op grote servers en verzamelen logs tijdens verwerking. Deze data wordt gecomprimeerd, gefilterd en beveiligd, zodat ze voldoet aan de meest strikte GDPR- en beveiliingseisen, vervolgens doorgestuurd naar de Inventive Designers-cloud. Hier wordt ze bewaard en zo kan het gedrag en gebruik van de servers worden geanalyseerd. Op basis hiervan kunnen de sales, support en consultancy afdelingen betere voorstellen doen naar de klanten toe en kunnen de producten aangepast worden volgens de reële noden van de klanten.

Het Turnhoutse DataStories International is een leverancier van augmented data-analytics-software, bestemd voor industriële bedrijven met complexe R&D- of productieprocessen. Het bedrijf biedt businessdomain-experts en engineers de mogelijkheid om hun data automatisch te interpreteren, zodat ze zelf de complexe R&D, productieprocessen en prestaties kunnen optimaliseren. Zo ontwikkelde het een tool voor de geautomatiseerde berekening van de kans op bijvoorbeeld een ongeval die op basis van parameters leidt tot bepaalde modellen. DataStories heeft momenteel meer dan 12 multinationale klanten in de chemische sector, voor consumentenproducten, kunststoffen, voedingsmiddelen, geneesmiddelen en machines.

Sirris ontfermde zich over het projectmanagement en de link met Europa en de Duitse projectpartners. We werkten mee aan de architectuur, methodologie en een proof-of-concept bij twee van de drie betrokken Belgische bedrijven.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be