Sirris viert 75-jarig bestaan met belangrijke investeringen

Artikel
Marie-France Rousseau

5,5 miljoen euro in GenAI en drie nieuwe testomgevingen als boost voor Belgische technologische industrie

Sirris investeert dit jaar 5,5 miljoen euro extra in kennis en infrastructuur, bovenop haar jaarlijkse investeringen. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de  bouw van drie gloednieuwe industriële demonstratie- en testomgevingen in de labo’s van Kortrijk, Genk en Charleroi. Het resterende bedrag gaat naar R&D in GenAI. Zo wil Sirris de Belgische industrie nog beter bijstaan om het hoofd te bieden aan de ongeziene uitdagingen in energietransitie, digitalisering en GenAI.

“Onze missie om bedrijven competitiever te maken via technologische innovatie is na 75 jaar actueler dan ooit. We helpen bedrijven om via kennis en technologieadoptie drie jaar voorsprong te houden op de markt en dus sterk competitief te blijven.”
- Herman Derache en Jeroen Deleu

Sinds haar oprichting door Agoria op 23 april 1949 stond Sirris mee aan de wieg van tal van succesvolle technologische innovaties bij haar klanten en ook nu is het collectief centrum van de technologische industrie actiever en ambitieuzer dan ooit: “De verschillende opeenvolgende crisissen en de geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat steeds meer Belgische productiebedrijven hun toeleveringsketen terug naar Europa willen halen. Dat kan alleen als ze hun productieprocessen competitiever, groener en energiezuiniger maken met behulp van de modernste technologieën. Kmo’s hebben zelf onvoldoende tijd en middelen om de steeds snellere technologische evoluties op te volgen en in te schatten welke innovaties ze best uitvoeren. Daarin maakt Sirris het verschil. Dankzij de verzamelde knowhow en industriële testomgevingen hoeft een innovatietraject geen maanden te duren of onnodig veel geld te kosten. Soms volstaan vijf dagen om tot een baanbrekende industriële innovatie te komen en zo werk te verschaffen aan honderden mensen.”  

Investeren om pionierspositie te handhaven

Om de 75ste verjaardag in de verf te zetten, investeert Sirris dit jaar nog eens  4 miljoen euro extra in gloednieuwe industriële demonstratie- en testomgevingen. Die komen in haar labo’s in Kortrijk, Genk en Charleroi. Vanaf december zullen kmo’s uit de Belgische maakindustrie er zélf kunnen experimenteren met de modernste maaktechnologieën.

De Sirris-experts zullen bedrijven ook de komende jaren begeleiden in recente domeinen zoals groene energie, cybersecurity en circulaire productie. Maar ook op het vlak van AI steekt het innovatiecentrum een stevig tandje bij, met 1,5 miljoen euro aan extra investeringen in 2024. Dit moet het mogelijk maken om  bedrijven uit de technologische sector goed drie jaar voorsprong te bieden op de markt. 

“Sirris volgt alle technologische vooruitgang op de voet, lang voordat het grote publiek er kennis mee maakt. Zo stond onze visie op de Factory of the Future al in 2012 op punt, lang voor Duitsland het begrip Industrie 4.0 lanceerde. We investeerden er de afgelopen 14 jaar al zo’n 50 miljoen euro in. Ook rond circulaire economie (5,5 miljoen euro) en de energietransitie (12 miljoen euro) werken we al ruim een decennium en zetten we al vele bedrijven op weg. Dit jaar leggen we een extra focus op AI, dat in een rotvaart vele versnellingen hoger schakelt. Al sinds 2013 volgen we het industriële potentieel ervan en investeerden we - meestal samen met innoverende bedrijven - al zo’n 14 miljoen euro in AI. Daar komt dit jaar nog eens 1,5 miljoen euro extra bovenop,” aldus Jeroen Deleu, Director Strategy & Corporate development bij Sirris.

Innovatiedruk op kmo’s neemt toe

België staat sinds kort op nummer 1 in Europa op het vlak van R&D-investeringen. Toch blijft er veel werk over om de kmo’s in ons land mee te krijgen op de kar van innovatie en de implementatie van nieuwe technologieën te versnellen zonder de risico’s te verhogen. 

In België hebben we nog veel werk op de plank om het gebruik van nieuwe technologieën te versnellen. Zeker bij kmo’s, die goed 80 procent van de bedrijven in België vertegenwoordigen. Zij hebben meer behoefte aan extern advies dan grote bedrijven die eigen R&D- en engineering-afdelingen hebben. Bedrijven die een beroep doen op Sirris zien hun toegevoegde waarde aan de Belgische economie stijgen met een factor 5 vergeleken met het gemiddelde. Daar zullen onze gloednieuwe testomgevingen en onze extra investeringen in GenAI zeker bij helpen,” besluit Herman Derache, Managing Director van Sirris.

Auteurs

Profile picture for user marie-france.rousseau@sirris.be
Marie-France Rousseau

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be