Innovatieve benaderingen van visuele contextanalyse en privacybescherming
Ontdek hoe Sirris, samen met tien Belgische bedrijven, vooroploopt in AI-gestuurde contextanalyse en veilige, gedecentraliseerde gegevensuitwisseling met drie ITEA-projecten: MIRAI, TAPCOP en SINTRA. Deze projecten worden gepresenteerd op de ITEA Project Exhibition 2024 op 10 september en tonen Sirris’ expertise in multimodale dynamische detectie, visuele privacybescherming en zero-trust architecturen.
ITEA, het Eureka RD&I-cluster voor software-innovatie, faciliteert samenwerking tussen bedrijven, KMO's, start-ups en academici wereldwijd om innovatieve ideeën om te zetten in nieuwe bedrijven, banen en economische groei. ITEA richt zich op sectoren zoals slimme mobiliteit, gezondheidszorg, smart cities, energie, productie en veiligheid.
Sinds 2006 is Sirris een actieve ITEA-partner, betrokken bij meer dan twintig projecten ter ondersteuning van Belgische bedrijven in innovatieve R&D. Vier van deze projecten ontvingen een ITEA Award of Excellence: C3PO, Flex4Apps, BIMy en SAMUEL.
De drie projecten die dit jaar worden gepresenteerd—MIRAI, TAPCOP en SINTRA—illustreren de innovatieve aanpak van Sirris in uiteenlopende domeinen zoals verkeersveiligheid, bewaking van kritieke infrastructuur, en duurzaam water- en energiebeheer.
Inzicht in MIRAI, TAPCOP en SINTRA
MIRAI
Van 2020 tot 2023 werkt MIRAI—‘Machine intelligence techniques for smart and sustainable planning and operation of IoT and Edge computing applications’ aan slimme en duurzame oplossingen voor IoT- en edge computing-toepassingen, als alternatief voor de traditionele cloudinfrastructuur. Het project gebruikte gedistribueerde AI om data-efficiëntie op edge-nodes te verbeteren, de afhankelijkheid van de cloud te verminderen en problemen zoals lage bandbreedte en hoge latentie op te lossen. Door AI-modules direct op deze nodes te plaatsen, verbeterde MIRAI de realtime verwerking en beveiliging van kritieke toepassingen. Sirris focuste hierbij op drie Brusselse use cases in hernieuwbare energie (3E), verkeersmanagement (Macq) en waterbeheer (Shayp).
TAPCOP
Overheden worstelen voortdurend met het beheer en de controle van verkeer en menigten om veiligheidsincidenten en ongemak te voorkomen. Ze missen efficiënte oplossingen om deze problemen tijdig te ondervangen. Het project TAPCOP (2023-2025) – ‘AI Prediction of Common Operational Picture’ – biedt een oplossing door middel van situationeel bewustzijn en datagestuurd beheer van bezoekersstromen. TAPCOP gebruikt AI-gebaseerde sensoren en combineert meerdere databronnen om een betrouwbaarder en completer beeld van de situatie te creëren en overbevolking te voorspellen.
TAPCOP biedt een totaaloplossing voor multimodaal mobiliteitsbeheer en het voorkomen van overbevolking, door bezoekers persoonlijk te adviseren voor, tijdens en na hun reis via sociale media, navigatiesystemen en andere mobiele apps. In België is TAPCOP een samenwerking tussen Macq (mobiliteitsbeheer via slimme camera’s en sensoren), Televic GSP (meting van passagiersstromen in treinen) en xyzt.ai (inzicht in spatio-temporele data). Momenteel onderzoekt het project de impact van diverse muziekevenementen op verkeersstromen en mobiliteit in steden zoals Gent en in regio’s zoals Wallonië.
SINTRA
SINTRA (2024-2026) —‘Security of Critical Infrastructure by Multi-Modal Dynamic Sensing and AI’— heeft tot doel de veerkracht en bescherming van kritieke infrastructuur te verbeteren door middel van een open AI-platform voor datastreaming dat interoperabiliteit, informatie-uitwisseling en (visuele) privacybescherming mogelijk maakt. Dit platform biedt uitgebreide veiligheids- en beveiligingsmonitoring door multimodale sensortechnologieën en geavanceerde AI-analyse te integreren. SINTRA faciliteert cross-organisatorische coördinatie, garandeert privacy en betrouwbaarheid, en verbetert het situationeel inzicht. Een van de belangrijkste kenmerken van SINTRA is de naleving van de GDPR en de integratie van veilige datapraktijken vanuit een zero-trust benadering.
Het project legt de nadruk op het waarborgen van privacy door het gebruik van geavanceerde AI-gebaseerde technieken die zorgvuldig zijn ontworpen om privacygevoelige gegevens te beschermen en tegelijkertijd de prestaties van algoritmen voor het opsporen van anomalieën te behouden. Door complexe veiligheidsbedreigingen aan te pakken en te voldoen aan de EU-wetgeving inzake gegevensbescherming, wil het project de veerkracht van infrastructuren zoals luchthavens, havens en wegennetten verbeteren. Het consortium bestaat uit partners uit zes landen en streeft naar een sterke technologische en economische impact. In België werkt Sirris samen met AIRobot, Macq, Skyebase, C-Site, Citymesh en Sensolus.
ITEA Oproep 2024
De ITEA Project Outline Preparation Days, van 10 tot 12 september 2024, bieden een unieke kans om mee te denken en te werken aan nieuwe R&D-projectvoorstellen voor de ITEA-oproep 2024. Tijdens dit evenement kunnen deelnemers hun projectideeën bespreken en samenwerken aan relevante initiatieven voor het Belgische technologielandschap. Sirris zal aanwezig zijn om projectideeën te ondersteunen die essentieel zijn voor digitale transformatie en AI-oplossingen in België.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op en schrijf u in voor de komende ITEA-oproep!
De ITEA-projecten MIRAI, TAPCOP en SINTRA ontvangen steun van Innoviris en VLAIO.