Ontwikkeling van normalisatieproject betreffende AM-gegevensverwerking

Guido Heunen

Het ontwerp ISO/ASTM DIS 52950 'Additive manufacturing - Algemene principes - Overzicht van gegevensverwerking' is van status veranderd, nl. van DIS ('Draft International Standard' - een ontwerp voor onderzoek en openbare commentaar) naar FDIS ('Final Draft International Standard' - ontwerp voor algemeen definitieve goedkeuring).

Het doel van dit ontwerp is een betere communicatie tussen klant en leverancier tot stand brengen betreffende gegevensuitwisseling voor 3D-printen.  

Het document maakt het mogelijk om een geschikt bestandsformaat voor gegevensuitwisseling te begrijpen en te specificeren met betrekking tot de bestaande ontwikkelingen van 3D-geometrieën voor AM. Gegevensverwerking kan van belang zijn voor producenten en gebruikers van AM-systemen, AM-software, CAD/CAE-modellering, reverse engineering en testinstanties voor het controleren van de geometrische kwaliteit.

Het document behandelt de volgende onderwerpen omtrent gegevensuitwisseling:

  • dataflow (3D-CAD-modellering, 3D-digitalisatie, oppervlakreconstructie, polygonisatie / triangulatie, facetmodel en afsteek- of snijproces)
  • gegevensformaten (STL, VRML, IGES, STEP, AMF, OBJ en 3MF)
  • gegevensvoorbereiding (gegevenskwaliteit, exportparameters en overwegingen bij gegevensverwerking)

Indien u meer informatie wenst, neem dan contact met ons op!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be