Bacteria

Microchip laat toe antibioticabestendige bacteriën razendsnel op te sporen

Case
Denis Vandormael

Coris BioConcept deed een beroep op de expertise in microproductie van Sirris, om een biomedische microchip te ontwikkelen waarmee zeer snel en in één keer antibioticaresistente bacteriën kunnen worden opgespoord.

Coris BioConcept, een kmo uit Gemboux in de provincie Namen, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van snelle diagnostische testapparatuur voor de medische sector. De testinstrumenten vooral ingezet in labo's van ziekenhuizen, om na te gaan of patiënten besmet zijn met een bacterie, virus of parasiet.

 

 

 

Draagbaar labo

Recent legde het bedrijf de focus op het opsporen van bacteriën die resistent zijn aan antibiotica en een terugkerend probleem vormen in ziekenhuizen. Het is hierbij belangrijk snel te kunnen bepalen door welke bacterie een patiënt besmet is. Meest efficiënt is een test die dit kan op minder dan een uur tijd en in één enkele keer. In het najaar van 2015 lanceerde Coris BioConcept een nieuw, volautomatisch medisch diagnostisch platform - een soort van draagbaar labo, niet groter dan een computer. Een staal van een patiënt wordt in dit toestel ingebracht op verschillende fluïdische chips, afhankelijk van het type analyse dat moet worden uitgevoerd.

Coris BioConcept deed een beroep op de expertise in microproductie van Sirris, om de biomedische analytische microchip, met microkanalen van enkele micrometers breed, te helpen ontwikkelen, gaande van ontwerp en realisatie van een prototype tot de industrialisering ervan, om de ontwikkeling van tests toe te laten die ingezet kunnen worden in medische labo's.

 

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be