M-Design Production halveert levertijden en verdubbelt omzet dankzij QRM

31 juli 2017
Case
Pascal Pollet

Kwalitatief hoogstaande producten uit plaatmateriaal maken kon M-Design Production al als de besten, de levering plannen of voorspellen bleek soms een uitdaging. Daarom besloot het bedrijf de productieafdeling en in uitbreiding het volledige bedrijf anders aan te pakken. De nieuwe wind die er sinds kort waait, heet QRM en heeft de onderneming tijdens de stapsgewijze implementatie ervan alvast geen windeieren gelegd!

M-design Production in Zedelgem is gespecialiseerd in lasersnijden en plooien van plaatwerk en in laswerken in metaal. De kmo levert hoogstaande plaat- en laswerken op maat aan grote en kleine ondernemingen, waaronder M-Design, producent van kachels en haarden. Dankzij hoogtechnologische software en machines en de jarenlange ervaring van de medewerkers gaat het bedrijf voor duurzame resultaten.

De onderneming verwerkt tot wel 10 ton materiaal per dag van verschillende kwaliteiten en diktes. Het vertrekpunt van elk product is plaatmateriaal dat steeds op voorraad is. De platen worden krasvrij verwerkt via een automatisch plaatmagazijn, dat beschikt over een opslagcapaciteit van 80 ton. Het bedrijf maakt er een punt van verspilling tot een minimum te beperken om de scherpste prijzen te kunnen garanderen. Efficiëntie en doorlooptijd worden in elke stap van de productie gemaximaliseerd, ontwerpen op elk moment verfijnd. Zo streeft M-Design ernaar kwaliteit op het juiste moment te leveren.

Aan het woord zaakvoerder Jan Pauwels: "Aan de kwaliteit van de producten hebben we hard gewerkt, en met resultaat: we haalden de ISO 9001. Daarna was de productie zelf aan de beurt. Vooral de levertermijnen en de voorspelbaarheid ervan durfden al eens een uitdaging zijn." M-Design Production ging op zoek naar een manier om de levertermijnen te optimaliseren en kwam zo bij Sirris terecht.

QRM is je boerenverstand gebruiken

Door een van onze Masterclasses te volgen leerde Jan Pauwels QRM (quick response manufacturing) beter kennen. Hij liet zich onderdompelen in de strategie en volgde daarop de opleiding tot QRM Alpha Specialist. Zo kwamen de veranderingen in het bedrijf in een stroomversnelling terecht. Jan: "Dankzij de opleiding begon ik zaken op te merken die ik voorheen niet zag en ging ik stilaan onze manier van werken anders bekijken. Zo evolueerde mijn visie van 'een machine mag niet stilstaan' naar 'een machine mag net wel stilstaan'. QRM geeft je nieuwe, eigenlijk evidente inzichten, die soms haaks staan op wat je vroeger geleerd hebt. Het leert je hoe gebruik te maken van je boerenverstand."

Doorbraak met Q-ROC

M-Design Production ging voluit voor de implementatie van QRM in productie, en met resultaat. Daarnaast werd ook een Q-ROC gestart op kantoorniveau, waarbij een groep apart werd gezet en zo tot directe communicatie onderling aangezet. Jan Pauwels legt uit: "Mailen is een gewoonte geworden binnen bedrijven, maar deze vorm van communiceren kost tijd en is uiteindelijk onzeker: Heeft men alle berichten wel gelezen? Zal men antwoorden? En wanneer? Door een groep mensen bij elkaar te zetten in een aparte ruimte zet je ze aan met elkaar te praten, meer vragen aan elkaar te stellen, waarop ze ook direct antwoord krijgen." Op deze manier is het personeel zich er ten zeerste van bewust van wat belangrijk is en verlopen de orders en de opvolging ervan vlotter vanaf het begin.

Ambitie gesterkt door positieve resultaten

Met slechts enkele ingrepen binnen de QRM-filosofie kon M-Design al op enkele maanden tijd een omzetstijging van meer dan 50 procent realiseren met hetzelfde aantal werknemers. De opvolging van orders is nu strikt en transparant.

Jan Pauwels: "Om te weten of en welke resultaten je met je aanpassingen boekt, is meten van groot belang. Eens je je startpunt kent, kan je zien wat impact heeft en hoe groot die impact is. Zo kwam aan het licht dat met slechts enkele ingrepen we op drie maanden tijd de doorlooptijd in productie met een derde konden inkorten. Deze resultaten zijn een opsteker om verder te doen. Zelfs een verdubbeling van de omzet met hetzelfde aantal mensen moet mogelijk zijn. Zo ook een halvering van de levertermijn. Nu al zijn de leveringen steeds meer binnen de voorspelde termijn klaar en - wat zeer belangrijk is - zijn de levertermijnen voorspelbaar geworden." Dit geldt zelfs voor de grote leveringen, wat de klanten uiteraard kunnen waarderen.

(Bron foto: M-Design Production)

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be