Integratie van 3D-printing in uw bedrijf

22 februari 2022
Guido Heunen

België is een van de pioniers op het vlak van additive manufacturing (of 3D-printing) en beschikt over een ecosysteem dat al sterk ontwikkeld is; ideaal dus voor experimenten op dit gebied. Alle voorwaarden zijn biigevolg aanwezig om optimaal voordeel te halen uit deze technologieën. Hoe? Soms volstaat gewoon een duwtje de rug.

Additive manufacturing (of 3D-printing) bestaat al jaren. Toch weet de industrie er weinig van en laat daardoor vele praktische toepassingen ter ondersteuning van de vooruitgang links liggen. België is een van de pioniers op dit gebied en beschikt over een ecosysteem dat al sterk ontwikkeld is en dus zeer gunstig is voor experimenten. Alle voorwaarden zijn bijgevolg aanwezig om ook u optimaal voordeel te laten halen uit deze technologieën.

Additive manufacturing (AM) belangt alle sectoren aan, en niet alleen die waaraan men in eerste instantie zou denken. Uiteraard produceert men titanium of PEEK implantaten, lichtgewicht structurele componenten voor de lucht- en ruimtevaart, geoptimaliseerde behuizingen voor de elektronica of geminiaturiseerde warmtewisselaars voor de automobielsector. Maar AM stopt niet bij productonderdelen. Ook de werktuigen in het algemeen vormen een bron van inkomsten die soms wordt onderschat. Het meest voor de hand liggende geval is uiteraard dat van de kunststofspuitgietmatrijzen met gecontroleerde temperatuurverdeling en dus kortere cyclustijden. Denken we ook aan alle werktuigen die de handelingen van assemblagelijnen versnellen of het conform houden van de werkstukken tijdens het verspanen vergemakkelijken. En, subtieler, aan bepaalde procedés of productielijnen met niet-geoptimaliseerde elementen die beter zouden worden geoptimaliseerd om een hogere productiviteit/kwaliteit te garanderen. Zoals bijvoorbeeld bewegende onderdelen met een te grote inertie, wat de productiesnelheid vertraagt, of een drukval die trillingen genereert, met verlies van precisie of voortijdige slijtage van het productiewerktuig tot gevolg.

Stuk voor stuk voorbeelden die de brede waaier van mogelijkheden van 3D-printing aantonen. Wellicht bestaan er ook mogelijke toepassingen voor uw specifieke business, waarmee u uw fabricage- of vespaningsprocessen kunt optimaliseren, versnellen of nog rendabeler maken. Al lijkt dit op het eerste gezicht niet vanzelfsprekend. Net daarom organiseren we op 13 april 2022 de masterclass 'Integratie van 3D-printing in uw bedrijf'. U krijgt de kans om u vertrouwd te maken met 3D-printing en, vooral, om de mogelijkheden van 3D-printing binnen uw bedrijf in kaart te brengen.

Doel van de masterclass is licht te werpen op het potentieel van additive manufacturing en tegelijk de valstrikken bloot te leggen die men absoluut moet vermijden. Er zullen veel inspirerende voorbeelden van toepassingen worden uitgewisseld en er zal ruimte zijn voor persoonlijke besprekingen om de specifieke vragen te beantwoorden. U wordt op het juiste ritme in de juiste richting geleid. Zo krijgt uw bedrijf de kans om een versnelling hoger… of zelfs naar 3D te schakelen. 

Deze masterclass maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie4.0. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be