Innovation

Innovatie was het perfecte antwoord op de uitdagingen van 2020

Press
Marie-France Rousseau

2021 focust op relance na de crisis

2020 was een jaar met grote en ongeziene uitdagingen. Uit het jaarverslag van Sirris, dat vandaag 22 juni wordt voorgesteld, blijkt dat veel Belgische bedrijven deze crisisperiode zien als een goede gelegenheid om te innoveren. Dat zou wel eens een cruciale overlevingsreflex kunnen zijn.

2020 bracht wereldwijd een tsunami aan veranderingen op gang en die confronteerden heel wat bedrijven, ook in ons land, met ongeziene uitdagingen: de pandemie zelf uiteraard, maar ook een versnelde digitalisering en een doorgedreven focus op duurzaamheid om er maar twee te noemen. Sirris stond in 2020 klaar om bedrijven te ondersteunen en samen met hen die uitdagingen het hoofd te bieden.

Strategisch investeren in de toekomst

Sirris heeft in 2020 maar liefst 1.149 innovatieprojecten opgestart en begeleid bij 1.209 Belgische bedrijven. En ondanks de crisis investeerde Sirris zelf voor in totaal 1.114.381 euro in nieuwe hightech infrastructuur ten dienste van haar klanten. Het voorbije jaar maakte duidelijk dat uitzonderlijke crisistijden ook unieke opportuniteiten met zich meebrengen. Een voorbeeld daarvan is het Innovadersplatform (www.innovaders.be) dat Sirris samen met negen andere collectieve centra midden 2020 lanceerde. Met deze samenwerking willen zij over sectoren heen een brug slaan tussen de wereld van onderzoek & ontwikkeling en de bedrijfswereld.

Met de relance voor ogen is het nu meer dan ooit tijd om strategisch te investeren in de toekomst. Dat doet Sirris door samen met de bedrijven die het ondersteunt nieuwe producten te ontwikkelen, nieuwe technologieën te ontdekken, efficiëntere en duurzamere productiemethoden te implementeren en nieuwe businessmodellen te verkennen.

Die innovatieprojecten kunnen grofweg in drie domeinen worden onderverdeeld: product of the future, factory of the future en business of the future.

Smart en connected products

Product of the future gaat bijvoorbeeld over toepassingen van sensing technology en het ontwikkelen van slimme en geconnecteerde producten. In 2020 ondersteunde Sirris onder andere EuroSign, fabrikant van verkeersborden uit het Naamse Fernelmont, in de ontwikkeling van geconnecteerde verkeersborden. Hun project rond intelligente verkeerssignalisatie kan een revolutie op de markt betekenen.

Samen met LifeLine ontwierp Sirris de eerste draagbare armband met satellietzender die in staat is een SOS-boodschap uit te sturen in gebieden niet gedekt door een mobiel telefoonnetwerk. De commercialisering van deze levensbelangrijke smart wearable voor sporters en avonturiers die hun passie in afgelegen gebieden uitoefenen, is in volle ontwikkeling.

Circulaire en future-proof business

Techstartup Glooh is op vrij korte tijd stevig gegroeid. Daardoor drong de vraag zich op of ze wel op de goede weg zaten en future-proof bezig zijn. Het bedrijf had nood aan een ervaren kijk van buitenaf en riep de hulp in van Sirris.

3E helpt industriële actoren bij de optimalisatie van de productie en het gebruik van (hernieuwbare) energie. Voor dat laatste heeft 3E een online monitoringplatform. Om windturbine- en zonnepanelenparken met dat platform te verbinden is een accurate assetconfiguratie nodig. Een tijdrovende, handmatige en foutgevoelige ingreep. Er was al een zeer grondig foutopsporingssysteem, maar om nog meer voordeel te halen uit deze foutinformatie, werd een onderzoeksproject opgezet in samenwerking met Sirris. Het doel was aanbevelingen te doen voor de parken waar fouten werden waargenomen bij de data-import. Uit de resultaten van ons onderzoek bleek een aanpak op basis van artificiële intelligentie hiervoor het meest effectief.

Q-lite ontwerpt, produceert en levert led- en lcd-displays, die gebruikt worden als informatieschermen, scoreborden, verkeerssignalisatie, ... Het bedrijf zet volop in op de circulaire economie. Daarom nam het deel aan het Lerend Netwerk Circular Economy Connect, dat Sirris en Agoria organiseren. Dat bleek erg inspirerend, want Q-Lite is in samenwerking met Sirris grondig gaan nadenken over de verpakkingen die het gebruikt. Q-lite is er in 2020 in geslaagd zijn restafval met maar liefst 30 procent te doen dalen.

Factory of the future

Voedingsproducent Vandemoortele wilde zijn productie optimaliseren door cobots in te zetten. Het bedrijf had daar echter nog geen ervaring mee. Sirris zette in haar applicatielabo een testopstelling op. Die toonde aan dat er voor de toepassing die Vandemoortele wilde automatiseren voldoende potentieel zit door te werken met een cobot. De testopstelling liet Vandemoortele toe in alle vertrouwen en zonder risico’s een volgende stap te zetten in het gebruik van cobots.

Altachem is marktleider in de ontwikkeling en productie van zogenaamde aerosol valves en foam applicators. Om verder te groeien, wou het extra productielijnen installeren. De huidige manier van werken en de beschikbare ruimte maakten dat moeilijk. Daarom bekeek Altachem samen met Sirris welk logistiek concept het meest geschikt was om de productie uit te breiden. Dat werd vervolgens geëvalueerd in het applicatielabo van Sirris. Hoewel er nog een aantal zaken verder gedetailleerd moeten worden, laten de resultaten van deze studie Altachem toe een strategische en onderbouwde keuze te maken rond de vervolgstappen in dit traject.

Lees ons Jaarverslag 2020 online.

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be