Group Nivelles bekleedt douchegoten met slijtvaste kleurlagen

Case
Patrick Cosemans

Group Nivelles N.V. is fabrikant en verdeler van badkamermeubelen, solid-surface douches, wastafels en wandpanelen, en het gepatenteerd afvoersysteem voor douche en wastafel I-Drain®. Het familiebedrijf distribueert haar producten nationaal en internationaal en kent een constante groei en verbetert continu haar processen en producten. Zo wilde het onderzoeken of het mogelijk was de zelf ontwikkelde I-Drain-douchegoten te laten afwerken met een slijtvaste PVD-kleurlaag en welke kleurmogelijkheden er hiervoor bestaan. Hiervoor ging de onderneming te rade bij de coatingexperts van Sirris.

 

Testen op samples en prototypes

Deze douchegoten uit RVS bestaan uit een roosterkader en een vlak rooster. Het roosterkader is demonteerbaar, zodat de zijkanten en kopse kanten samen met het vlakke rooster apart opgehangen en gecoat kunnen worden. De ophanging en ophangpunten voor depositie in het PVD-toestel werden zo gekozen dat deze nadien niet zichtbaar zouden zijn bij installatie van het rooster. Sirris onderzocht met welke PVD-parameters deze kleurlagen aangebracht kunnen worden op alle zichtbare onderdelen van het doucherooster. In overleg werden vier verschillende kleuren geselecteerd.

Op testsamples werd de hechting, de kleur en de uniformiteit over de volledige lengte van de stalen geanalyseerd. Verschillende testdeposities worden uitgevoerd om tot de gewenste kleur te komen. Om de duurzaamheid van de kleurlagen na te gaan, zoals onder invloed van douchereinigingsmiddelen, werden schrobtesten uitgevoerd. Na optimalisatie van de parameters werden prototype doucheroosters gecoat, zodat Group Nivelles al een indruk had van de look op de eigen producten.

Bewezen slijtvastheid

Sirris kon aantonen dat de PVD-technologie een bruikbare techniek is om kwalitatieve slijtvaste kleurlagen aan te brengen op douchegoten. Chemische resistentie- en wasbaarheidstesten op samples toonden aan dat de PVD-kleurlagen bestand zijn tegen reiniging met een spons en antikalkreiniger. Uit de testen bleek ook dat een te lange contactperiode kon leiden tot oxidatie en vlekvorming, een euvel dat kan verholpen worden met een gepaste nabehandeling. 

Group Nivelles kon de geproduceerde prototypes al presenteren op enkele vakbeurzen. 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be