Drie essentiële zaken voor robots in logistiek

Bart Verlinden

Steeds meer kmo's overwegen de inzet van autonome mobiele robots (AMR) om hun medewerkers logistiek te ondersteunen. Maar de impact van zo'n AMR op een organisatie is immens. Onze nieuwe demo uit de industrie 4.0-proeftuin 'Operatorondersteuning' laat zien hoe je het aanpakt.

In de industrie 4.0-proeftuin 'Operatorondersteuning' demonstreren we u hoe u uw operatoren kunt ondersteunen met behulp van geavanceerde technologieën, zoals digitale werkinstructies, cobots en andere systemen.

Onderschatte logistiek

Uit het veelvuldige contact met kmo's bleek een onderschat probleem: in veel bedrijven blijkt het logistieke aspect een minstens even belangrijke uitdaging als de machines zelf, in de context van slimme productie, meer bepaald het rondlopen van mensen op zoek naar materiaal en het bevoorraden van machines. Ook op dat vlak is het ondersteunen van operatoren dus zinvol.

Daarom ontwikkelde Sirris in het kader van de proeftuin een nieuwe demonstrator in de site in Diepenbeek, waarin het gebruik van autonome mobiele robots centraal staat. Er komt immers heel wat kijken bij de integratie van zo'n AMR in een fabriek. Via de demonstrator willen we de haalbaarheid van dit soort nieuwe platformen in kmo's aantonen. De aankoop van een of meerdere AMR's brengt ook enkele nieuwe uitdagingen met zich mee.

Drie aandachtspunten

De integratie van een AMR vereist kennis op drie gebieden:

  1. Informatietechnologie (IT)
    De AMR moet weten welk product hij op welk moment moet gaan halen. Dus u zal moeten zorgen voor digitale aansturing en planning.
  2. Operationele technologie (OT)
    Hier gaat het om de technologie van de AMR zelf. U hebt een heel breed scala aan oplossingen voorhanden, maar moet de juiste keuze maken voor uw specifieke situatie.
  3. Operations management
    Het gaat niet op om een AMR aan te kopen en te denken dat deze onmiddellijk inzetbaar is op de werkvloer. U moet de juiste keuzes maken over de inplanting van de machines, eventuele stockbuffers aan de machines, de nodige dragers die u zal monteren op de AMR, enzovoort. Al dat soort vragen brengen wij samen in onze nieuwe demonstrator.

Ontdek de volledige demo in deze video:

Meer weten over hoe een AGV of AMR zinvol in te zetten en wat de stappen zijn van een dergelijk traject? Tijdens de hands-on masterclass 'Productielogistiek 4.0 - Meet the AMRs', die plaatsvindt op 2 maart 2021, zal Sirris u inspireren en zelf laten ontdekken wat de mogelijkheden zijn.
Meer info en de mogelijkheid om u in te schrijven vindt u in onze agenda

Dit artikel is gebaseerd op een interview dat verscheen op de website van VLAIO.


#industriepartnerschap #sterkondernemen 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be