DigiHubs maken digitalisering toegankelijk en betaalbaar voor elke kmo

14 juli 2022
Artikel
Bas Rottier
David Gay

Ondernemingen met vragen rond digitale technologie en digitale transformatie kunnen vandaag terecht bij de Voka Digihubs. Hier vinden kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid elkaar rond digitalisering. In deze experimenteerruimtes krijgen bedrijven advies, coaching en een traject op maat aangereikt om aan de slag te gaan met hun eigen digitaal verhaal. Sirris is één van de kennispartners.

Digitale transformatie en digitalisering - in product, productie of business, of een combinatie hiervan - zijn ondertussen geen onbekende begrippen meer voor de industrie. Hoe eraan beginnen en de beschikbare kennis concreet omzetten naar de eigen bedrijfsomgeving, zorgt echter voor meer hindernissen, voornamelijk bij kmo’s. Gelukkig kunnen ondernemingen sinds vorig jaar rekenen op Digihubs, gelanceerd door Voka, om er te experimenteren of om een praktisch probleem aan te pakken met digitale technologie. Daar worden relatief korte (een aantal dagen) en laagdrempelige trajecten aangeboden, waarin in samenwerking met specialisten ter zake wordt gezocht naar een geschikte oplossing. Niet elke kmo heeft immers een eigen afdeling voor innovatie & ontwikkeling in digitalisering, en dankzij de Voka Digihubs krijgen zij toch toegang tot deze digitale transformatie. Dit alles met de steun van EFRO Vlaanderen en VLAIO. Dankzij deze steun wordt 70 procent van de kosten gedragen, zodat de onderneming slechts 30 procent moet bijpassen.

De Voka Digihubs zijn gevestigd bij bestaande Vlaamse kennisinstellingen en maken gebruik van de aanwezige (lab)-infrastructuur. In elke Vlaamse provincie is een Digihub te vinden met zijn eigen ecosysteem van kennisinstellingen. Voor de ontwikkeling en de uitbating werkt Voka samen met universiteiten, hogescholen, Flanders Make, Sirris en andere partners.

Do’s & don’ts in digitalisering

Sirris is één van de kennispartners en vanuit onze expertise geven we u graag enkele tips mee: allereerst, start met kleine projecten. Digitalisering is of lijkt soms overweldigend. Ons advies is om bescheiden te starten. Een eerste project brengt resultaten en lessen voort die u naar een volgend project kunt meenemen.

Wat u beter niet doet? De transformatie door één team of departement laten verwezenlijken. Elk onderdeel en elke medewerker van de onderneming komt tegenwoordig in aanraking met digitalisering. Een evolutie die zich zeer snel voltrekt. De betrokkenheid van alle medewerkers is dan ook een belangrijke voorwaarde.

Essentieel in de strategie is de aandacht voor alle partijen in de waardeketen, niet in het minst de eindgebruiker. Alles zelf doen is vandaag niet meer mogelijk. De vereiste expertises zijn steeds uiteenlopender en specifieker. Daarom is een samenwerking tussen alle divisies en met externe partners onontbeerlijk om een digitale transformatie succesvol aan te pakken.

Een mooi voorbeeld van een uitgewerkte case kunt u bekijken in volgend filmpje: 

Meer weten of zelf een digitaliseringstraject starten? Lees meer over de Digihubs hier, het artikel over onze diensten en expertise vindt u hier (p. 27) of neem contact met ons op!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be