Evenement

Open Technologie en Innovatiedag bij Sirris Heverlee 

Zondag 17 maart zetten wij hier bij Sirris in Heverlee, samen met Flanders Make, de deuren open voor het grote publiek. Tijdens deze opendeurdag kan u een kijkje nemen in onze werking. 

Hieronder geven we alvast een korte beschrijving van enkele demonstraties die u bij Sirris te zien zal krijgen. 

 • Testlabs
  Voor bedrijven doen we verschillende tests om de kwaliteit van producten en materialen te garanderen. Denk aan hardheidstesten, krastesten, levensduurtesten of kleurmetingen. Zo voerden we recent een uitgebreide studie uit op gecoate braadpannen van het bedrijf Berghoff. Benieuwd hoe wij te werk gingen?
 • Persvormen van composietmaterialen
  We investeerde enkele jaren geleden samen met de KU Leuven in een hydraulische pers & robot om bedrijven te helpen bij onderzoek naar circulaire oplossingen voor composietmaterialen. We tonen je in een live demo hoe een biocomposieten dienblad geperst wordt. 
 • Circulaire economie voor composietmaterialen
  Composietmaterialen kunnen prima gebruikt worden in de circulaire economie en zullen meer en meer voorkomen in ons dagelijks leven. Windmolenwieken zijn er slechts één van. In deze demo illustreren we hoe we te werk gaan en welke R-strategieën we hiervoor gebruiken.
 • Composieten in sporttoepassingen
  Niet enkel onze Belgische topsporters worden ingezet op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Ook composietmaterialen zullen alom vertegenwoordigd zijn! Heb je al eens een professionele kajak of polsstokpaal van dichtbij gezien? Benieuwd van wat en hoe deze gemaakt worden? We gaan je zeker verbazen! 
 • Recyclage van gecoat papier
  Kan je een pizzadoos of koffiebeker recycleren? Waarom schakelt de retail over op papieren verpakking en is dat slim?  Wil gecoat papier standaard zeggen dat je het niet bij ‘oud papier’ mag gooien? Tijdens deze demo tonen we je hoe wij met het REPAC² project onderzoeken welk gecoat papier kan gerecycleerd worden en welke het papierrecyclageproces verstoren.
 • Hyperspectraalcamera’s
  Hoe materialen identificeren op basis van hun gedrag in infrarood licht ? 
 • Actieve thermografie
  Een infraroodcamera registreert de temperatuur van oppervlakken en we kennen dat om bijvoorbeeld warmteverliezen van gebouwen in beeld te brengen. Bij actieve thermografie gaat men een stap verder door eerst een oppervlak kortstondig te verwarmen met een zeer sterke lichtflits en vervolgens in beeld te brengen hoe de temperatuur ervan evolueert. Bij Sirris willen we zo een meetmethode ontwikkelen om de dikte van een deklaag  over een groot oppervlak op te meten. 

Meer inspiratie nodig? 

Ook Flanders Make neemt je die dag mee in hun verhaal. De volgende interactieve demo’s hebben zij op de planning staan:

 • Ontdek de voordelen van autonome landbouwvoertuigen en ontmoet de zelfrijdende tractor.
 • Rijd zelf met een maaidorser in VR en richt zoveel mogelijk graan naar de bak. Zal je het beter doen dan de anderen? Eén ding is zeker: de AI-oplossing zal jullie allemaal verslaan.
 • 3D-printen voor de industrie: wat zijn de voordelen en uitdagingen?
 • Neem waar hoe de autonome robot telkens weer zijn weg vindt door een doolhof van objecten.

Ontdek alle demo's van Flanders Make op  hun website!

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is in de werking van de industriële labo’s bij Sirris en Flanders Make in Heverlee. 

Prijs

Gratis. Inschrijven is niet verplicht. 

Datum

17 maart 2024 10:00 - 17:00

Locatie

Sirris Heverlee
Gaston Geenslaan 8
3001 Leuven
België

Google maps

Prijs

Gratis

Datum

17 maart 2024 10:00 - 17:00

Locatie

Sirris Heverlee
Gaston Geenslaan 8
3001 Leuven
België

Google maps

Prijs

Gratis