People in a brainstorm, looking at post-its on a wall.
Masterclass

Masterclass - Product management voor digitale diensten en producten

Een van de grootste uitdagingen binnen bedrijven is het gebrek aan duidelijkheid over wat een product manager precies doet. Wat zijn de kernverantwoordelijkheden en taken van een product manager? Zonder een helder beeld van deze rol kunnen teams inefficiënt werken en ontstaan er onduidelijke verwachtingen, wat de effectiviteit van productontwikkeling aanzienlijk vermindert.

Wat moet ik bouwen? 

Veel bedrijven weten niet wat men prioritair moet ontwikkelen of hoe een feature er exact moet uitzien om een klant zo goed mogelijk te bedienen. Dit leidt tot lange lijsten met initiatieven van te ontwikkelen features, zonder écht inzicht te hebben of deze geschikt zijn voor het product, de doelgroep en of ze kunnen bijdragen aan de go-to-market of het verlagen van de churn (verloop). Hierdoor worden middelen verspild en de werkelijke behoeften van de klant niet goed beantwoord.  

Effectieve besluitvorming voor productsucces 

Beslissingen worden weinig ondersteund door data en vaak genomen op basis van buikgevoel. Daarnaast is er vaak een gebrek aan grondige marktverkenning, waardoor cruciale inzichten over klantbehoeften en markttrends worden gemist. Dit leidt tot producten die niet goed aansluiten bij de wensen van de markt en daardoor minder succesvol zijn. 

Valkuilen bij het bouwen van oplossingen 

Veel organisaties denken dat ze agile werken, terwijl ze in werkelijkheid nog steeds vasthouden aan een watervalaanpak. Dit misverstand leidt tot inefficiënties en gemiste kansen voor snelle iteratie en verbetering. Bovendien zien we vaak dat bedrijven maanden spenderen aan het ontwikkelen van een minimum viable product (MVP), om dan bij de lancering te ontdekken dat niemand bereid is ervoor te betalen, wat resulteert in verspilling van kostbare middelen. Daarnaast raken sommige bedrijven verstrikt in een eindeloze cyclus van testing en validation, wat de vooruitgang aanzienlijk vertraagt. 

In onze exclusieve masterclass over digitaal product management bieden we een gestructureerd leertraject dat deze uitdagingen aanpakt en uw vaardigheden naar nieuwe hoogten tilt. 

Voor wie?  

(Junior) product managers en product owners van bedrijven die digitale producten ontwikkelen en beheren.  

Programma

  10:00 - 10:30   Registratie en ontvangst met koffie en thee 
 10:30 - 11:15  

Introductie tot digitaal product management

In dit onderdeel leren deelnemers de basisprincipes van digitaal product management en ontdekken ze wat de kernverantwoordelijkheden zijn van een digitaal product manager. 

 11:15 - 12:00   

Product Visie & Strategie  

Leer waarom het cruciaal is om een duidelijke productvisie en strategie te hebben. We tonen aan wat een productstrategie is, wat het niet is, en hoe het helpt bij het bereiken van succes. 

 12:00 - 13:00   Lunchpauze met netwerking 
 13:00 - 14:00   

Stakeholder management  

Dit onderdeel richt zich op het effectief managen van relaties met verschillende stakeholders. Deelnemers leren hoe ze effectief kunnen samenwerken met software engineers, product designers, sales, marketing, support teams en executives.  

 14:00 - 15:00 

Effectieve productontwikkeling  

In dit onderdeel behandelen we technieken om opportuniteiten effectief te beoordelen met aandacht voor het creëren van waarde voor zowel klanten als het bedrijf. Daarnaast leren deelnemers hoe ze technical debt kunnen beheren en security kunnen integreren in hun ontwikkelingsproces, zodat producten veilig en toekomstbestendig blijven. 

 15:00 - 15:30  Koffiepauze 
 15:30 - 16:30 

Meten van productsucces en data gedreven analytics

Dit laatste onderdeel richt zich op het meten van het succes van een product met behulp van kwantitatieve en kwalitatieve analyses. Deelnemers leren hoe ze inzichten uit data kunnen gebruiken om hun product continu te verbeteren. 

 16:30 - 18:00 Afsluiting en Netwerken 

Prijs

Dankzij de steun van VLAIO in het kader van het project-#industriepartnerschap, betalen Vlaamse bedrijven slechts €402. Voor bedrijven buiten Vlaanderen bedraagt de deelnameprijs voor deze crash course €1341.

Dit programma maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening bieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema's: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0. Dat doen ze onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen. 

Datum

10 september 2024 09:00 - 17:00

Location

Sirris Gent

Technologiepark 48
9052 Zwijnaarde
België

Google maps

Prijs

€402,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen / €1341,- anderen

Contactpersoon

Datum

10 september 2024 09:00 - 17:00

Location

Sirris Gent

Technologiepark 48
9052 Zwijnaarde
België

Google maps

Prijs

€402,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen / €1341,- anderen