Hands-on micromanufacturing
Masterclass

Masterclass - Hands-on micromanufacturing

Met deze masterclass sluiten we de eerste reeks webinars af die in oktober 2022 van start ging omtrent microproductietechnologieën. Er wordt een volledige dag gewijd aan een presentatie ten gronde over technieken van het Sirris Micromanufacturing Lab.

Waarom micromanufacturing?

“De output maximaliseren en meteen de input minimaliseren”

Micromanufacturing verruimt de horizonten van fabrikanten, kmo’s en startups enorm in de ontwikkeling van nieuwe geminiaturiseerde producten en brengt hen binnen in de wereld van millimetrische tot micrometrische afmetingen die zullen zorgen voor een substantieel voordeel tegenover de concurrentie

De belangrijkste ontwikkelingsdomeinen voor micromanufacturing zijn onder andere: 

  • productie van zeer kleine, optische, mechanische en fluïdische onderdelen, 
  • miniaturisatie van complexe apparaten voor meer robuustheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak, 
  • toegevoegde minimaal invasieve, slimme functionaliteiten (bijvoorbeeld voor detectie, communicatie, automatisering) bij ‘macroproducten of -processen’ (“smartisation”).

Bovendien is micromanufacturing een sleuteltechnologie die de ontwikkeling van nieuwe, duurzamere producten kan vergemakkelijken. Voor alle geminiaturiseerde producten zijn immers minder middelen nodig om ze te vervaardigen (minder grondstoffen), te vervoeren en in stock te nemen (minder gewicht en volume). De productie en recycling ervan zal waarschijnlijk ook minder restafval opleveren.
Om al deze redenen is micromanufacturing het overwegen waard voor het maken van om het even welke hardware.

Wat is micromanufacturing?

Laten we beginnen met te beschrijven wat micromanufacturing niet is. We gaan niet in op micromanufacturing-technieken zoals op silicium gebaseerde processen die meestal worden gebruikt in micro-elektronica en in de MEMS-industrie, zoals fotolithografie, etsen en CMOS-processen. We gaan ook niet in op strategieën voor micromanufacturing, de productie van componenten in kleine hoeveelheden en/of in kleine werkhuizen.  

Deze masterclass richt zich op technieken en strategieën voor de productie van componenten en/of onderdelen met ten minste één functioneel element dat zich situeert in het submillimetrisch tot micrometrisch bereik

Polymere en metalen materialen, die de overgrote meerderheid van gefabriceerde producten vormen, staan centraal in onze zoektocht.

Micromanufacturing omvat een waaier van bewerkingen, nl. subtractieve (vormgevend door materiaal te verwijderen van een onbewerkt substraat), additieve (objecten creërend of functionaliserend door selectieve microafzetting van materiaal) en replicatieve (replica’s producerend met behulp van een matrijs), zonder de micro-assemblagemethoden over te slaan, die steeds belangrijker worden in de huidige context van duurzaamheid.

Wat brengt deze masterclass?

Deze masterclass is bedoeld om u onder te dompelen in de meest toonaangevende micromanufacturingtechnieken, en ook de technieken uit ons Sirris Micro Lab, meer bepaald: 

  • subtractieve bewerkingen: microfrezen, microdraadvonken, 3D-micro-EDM-frezen,  
  • replicatiemethoden: spuitgieten, ultrasone replicatie, 
  • additieve technieken: zeefdruk en inkjetprinten, micro-stereolithografie, multi-fotonpolymerisatie. 

Voorbeelden van assemblagetechnieken (verlijmen, ultrasoon lassen, “pick-and-place”) en metrologie komen ook aan bod. 

Theorie en demonstraties in de praktijk wisselen elkaar af, om door deze totale onderdompeling een beter inzicht te krijgen in de specifieke kenmerken, de beperkingen en de voordelen die micromanufacturing voor uw verdere ontwikkelingen kan opleveren.

Programma

  Tijd Topic
  09:00 Welkom
  09:15 Inleiding - Micromanufacturing en toepassingen
  10:00 Subtractieve technieken (theorie)
  11:00 Subtractieve technieken (labo)
  12:00 Additieve technieken (theorie)
  12:45 Lunch
  13:30 Replicatietechnieken (theorie)
  14:00 Additieve technieken (labo)
  15:00 Replicatietechnieken (labo)
  15:30 Integratie en assemblage (labo)
  16:00 Metrologie (labo)
  16:30 Samenvatting, conclusies V&A en open discussie
  17:00 Einde

 

Prijs

Bedrijven die in Vlaanderen gevestigd zijn, betalen dankzij de steun van VLAIO in het kader van het #industriepartnerschapproject slechts 375 euro. De deelnameprijs voor deze masterclass voor bedrijven buiten Vlaanderen bedraagt 1.250 euro.
 


banner IP Agoria Sirris

Datum

03 oktober 2023 09:00 - 17:00

Locatie

Rue Bois Saint-Jean 12
4102 Seraing
België

Google maps

Prijs

€375,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €1250,- andere

Contactpersoon

Experts

Lees meer over deze expertise

Datum

03 oktober 2023 09:00 - 17:00

Locatie

Rue Bois Saint-Jean 12
4102 Seraing
België

Google maps

Prijs

€375,- bedrijven gevestigd in Vlaanderen | €1250,- andere