Ook Factory of the Future-winnaars uit voeding en farmaceutische sector

01 avril 2019
Walter Auwers

Sinds 6 februari telt België tien nieuwe bedrijven met de titel van Factory of the Future. Naast zeven bedrijven uit de technologische industrie mogen ook drie ondernemingen uit de voeding en farmaceutische sector zich voortaan Factory of the Future noemen: Colruyt Group Fine Food, Janssen Pharmaceutica en Lavetan.

Eén van de sleuteldoelstellingen van Sirris en Agoria is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen Sirris en Agoria de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project ‘Factory of the Future’, waarbij jaarlijks de beste leerlingen van de klas onderscheiden worden met een award.

Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ze gaan ook doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.

De tien bedrijven kregen dit jaar de titel van Factory of the Future uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, waaronder Colruyt Group Fine, Janssen Pharmaceutica en Lavetan.

Colruyt Group Fine Food

Colruyt Group Fine Food behoort tot de 10 grootste voedingsbedrijven van België. Men werkt er al jaren rond het vakmanschap van enkele specifieke voedingsproducten. Deze worden intern vermarkt voor de winkels die behoren tot Colruyt Group. Voor de productie van charcuterie en vers bereide maaltijden werd een volledig nieuwe productiesite gebouwd en officieel geopend in 2017.

Dankzij state-of-the-art machines en automatisering verloopt het productieproces nu een stuk efficiënter. Er werd extra ruimte gecreëerd, die gedeeltelijk werd ingevuld door een aantal machines in lijn te zetten, wat veel handelingen wegneemt en tussenstockniveaus verlaagt. Verder staan er ook heel wat uitsluitend PLC-gestuurde machines om de kwaliteit van de producten te garanderen.

Het bedrijf ging verder dan de wettelijke vereisten, wilde zo anticiperen op de toekomstige normen. Het nieuwe gebouw is modulair ontworpen, om zo multifunctioneel te zijn, en in alle processen werd rekening gehouden met de ecologische voetafdruk. Ook voorziet de productiesite in zijn eigen energie, heeft het een waterzuiveringsstation en wordt er gebruik gemaakt van een ammoniak-gebaseerde koeling die geen impact heeft op de opwarming van de aarde.

Tijdens de bouw van de nieuwe fabriek werden de medewerkers nauw betrokken. Ze werden bevraagd, kregen kansen om vragen te stellen en mochten telkens een individueel antwoord verwachten. De werknemers kregen de nodige begeleiding om zich aan te passen aan de nieuwe organisatie en technologie. Zo kreeg men de kans om door te groeien en/of aan de slag te gaan in een andere afdeling. De hele omschakeling gebeurde zonder ontslagen.

 

Janssen Pharmaceutica

Dr. Paul Janssen richtte in 1953 het bedrijf op om mensenlevens te redden door de ontwikkeling van betere geneesmiddelen. Vandaag is Janssen Pharmaceutica, dat ondertussen deel uitmaakt van Johnson & Johnson, een van de meest vernieuwende farmaceutische bedrijven ter wereld met meer dan 40.000 medewerkers. De site in Geel, waar 760 mensen werken en 300 chemische processen lopen, is als hoogtechnologisch productiecentrum uitgegroeid tot dé lancerings- en groeisite van nieuwe belangrijke geneesmiddelen voor de wereldmarkt. Daarnaast behoort de site tot een van de meest vernieuwende en succesvolle productiecentra van actieve chemische stoffen ter wereld.

Stichter Paul Janssen gaf het bedrijf een cultuur mee van innoveren en grenzen verleggen. In Geel bouwt men in deze geest verder aan de fabriek van de toekomst. De voorbije jaren vond een grootse investering plaats met de bouw van de nieuwe Chemical Development Pilot Plant (CDPP). Zowel op het vlak van ontwerp, technologie als materialen is deze hypermoderne plant uniek te noemen. Een state-of-the-art machinepark faciliteert nieuwe ontwikkelingen. Het doel van efficiëntiewinsten en nieuwe technologieën is dat ze resultaat opleveren voor de patiënt.

Een fabriek van de toekomst is voor Janssen een hub, een geïntegreerd geheel waarin verschillende partijen samenwerken. Samenwerking is ook buiten het eigen bedrijf belangrijk: zo levert het productieproces verschillende afvalstromen op die men zo veel mogelijk circulair wil maken. Hiervoor werkt de onderneming samen met partners.

 

Lavetan

Lavetan is een onafhankelijk labo, gespecialiseerd in ontledingen voor de drie segmenten van de voedingsindustrie: de primaire sector met een focus op dieren, de transformatie- en distributiesector. Het bedrijf, dat gevestigd is in Turnhout, is gespecialiseerd in microbiologische en serologische ontledingen. Voor chemische analyses wordt samengewerkt met partnerlabo’s, zodat Lavetan een one-stop-shopping-point kan zijn voor het totale pakket van ontledingen. Het behoort tot de top in zijn niche en voert jaarlijks meer dan 1 miljoen analyses uit.

De onderneming, opgericht in 1997, heeft over de jaren een sterke evolutie gekend van een ambachtelijk over een industrieel tot een gedigitaliseerd labo, van een papiergebonden naar een papierloze organisatie. Dankzij de digitale mogelijkheden kan zeer snel data worden doorgegeven en beschikbaar gemaakt op de plaatsen waar ze nodig is.

Tijdens haar continue vernieuwing en uitbreiding keek Lavetan naar de industrie als voorbeeld voor welke processen snelst en makkelijkst konden worden gedigitaliseerd. Robots werden geïntegreerd in het analyseproces, innovatieve oplossingen geïntroduceerd voor meer transparantie en traceerbaarheid. Automatisering, een nieuwe procesflow en aangepaste werkorganisatie zorgden daarnaast voor minder afval, een kortere doorlooptijd en betere relatie met de klanten die niet zomaar analyseresultaten geleverd krijgen, maar heldere informatie.

 

Benieuwd hoe een Factory of the Future er vanbinnen uitziet? Van 21 maart tot 9 juni organiseert Agoria opnieuw een Factory of the Future Roadshow, die 19 winnaars zal aandoen. Deze roadshow is uw kans om ter plaatse de aanpak van Factory of the Future-winnaars te bekijken, met hen in dialoog te gaan en uw eigen uitdagingen te toetsen aan hun ervaring.

 

Plus d'info à propos de notre expertise

Auteurs

As-tu une question?

Envoyez-les à innovation@sirris.be